ZADAR- U Zadru su danas počeli sedmi po redu "Desničini susreti". Ove godine Susreti nastavljaju raspravu započetu prošle godine o jednoj od kapitalnih tema hrvatske regionalne povijesti - Iintelektualci i rat 1939- 1947 godine.

˝Desničini susreti˝ utemeljeni su s namjerom valoriziranja iznimnog opusa Vladana Desnice unutar korpusa hrvatske književnosti te da se istraživanjima i stručnim raspravama propitaju proturječni i često konfliktni fenomeni i procesi u hrvatskom i širem južnoslavenskom prostoru. Jedan od takvih fenomena je i odnos intelektualaca i rata koji je glavna tema ovogodišnjih susreta kaže voditelj „Desničinih susreta", profesor Drago Roksandić. Na trodnevnom skupu bit će naravno riječi i o Vladanu Desnici jer je i njegovo ratno iskustvo više nego kontroverzno, kaže profesor Roksandić.

 

Organizatori "Desničinih susreta" su Centar za komparativno historijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta". Osim u Zadru "Desničini susreti" održavaju se i u Islamu Grčkom, Kuli Stojana Jankovića u kojoj je Vladan Desnica stvarao, a na skupu sudjeluju znanstvenici iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Njemačke.