Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ''Damir Tomljanović - Gavran'' i Grad Obrovac  pozivaju prijatelje i suborce na obilježavanje 17-te godišnjice pogibije heroja Domovinskog rata Senada Župana.

Komemorativni skup će se održati 4. kolovoza 2012. godine u 09:00 sati u Obrovcu na obali koja nosi ime hrvatskog časnika Senada Župana.

Senad Župan bio je istinski domoljub, koji je svojom hrabrošću, odlučnošću, vjerom i dobrotom ulijevao sigurnost i snagu svojim suborcima. Njegova žrtva nije uzaludna, ostvaren je tisućljetni san o državnosti hrvatskog naroda. Mir u kojemu živimo nije slučajan. On je stvoren zaslugom našeg Senada i svih onih samozatajnih malih ljudi - hrvatskih branitelja.


Senad Župan

Rođen je 20. 10. 1972. godine u Obrovcu a odrastao je u Zatonu Obrovačkom. Osnovnu školu pohađao je u Obrovcu a nakon osnovne škole završava Srednju školu - smjer ''Tokar - precizna mehanika''. U Domovinski rat Senad Župan dragovoljno se uključuje 1991. godine, a u djelatni sastav Hrvatske vojske pristupa 01. 07. 1992. godine u bojnu ''KRALJ TOMISLAV'' Zadar gdje sudjeluje na više bojišta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Od samog osnutka 84. Gardijske bojne ''Termita'' postaje njihov pripadnik na dužnosti zapovjednika desetine, a odmah zatim i na dužnosti zapovjednika voda 2. pješačke satnije. U srpnju 1994. godine kao jedan od sposobnijih zapovjednika postrojbe biva poslan na obuku u tada Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva ''pukovnik Damir Tomljanović Gavran'' (OS GDP) u Šepurinama kod Zadra gdje 05. studenog završava obuku za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva i obuku za vojnog padobranca gardijskog desantnog pješaštva. Nakon toga, 13. prosinca 1994. godine završava obuku za pješačkog instruktora obuke gardijskog desantnog pješaštva borbene grupe - voda. Kao jedan od najkvalitetnijih polaznika obuka Senad Župan po zapovijedi tadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala Janka Bobetka biva raspoređen u OS GDP na dužnost instrukora. Uz osnovnu dužnost obučavanja novih naraštaja polaznika obuka u OS GDP Senad nastavlja daljnje svoje vojničko usavršavanje te tako 20. ožujka 1995. godine završava obuku za instruktora minsko-eksplozivnih sredstava i diverzija (MESID). U srpnju 1995. godine završava i Commando obuku tijekom koje završava na bojištu i sudjeluje u operaciji ''Ljeto '95'' na području planine Šator. Senad Župan, osim osobnog usavršavanja radi i na raznim obukama kao instruktor te stečeno znanje prenosi na nove naraštaje polaznika. Svakoj zadaći koju je dobio, Senad je pristupao vrlo odgovorno. Svojim odgovornim radom Senad Župan uživao je veliko povjerenje kako svih pripadnika postrojbe OS GDP tako i polaznika obuka na kojima je radio kao instruktor. Isto tako, bio je veoma cijenjen kao moralna, stručna i odgovorna osoba.

U tijeku priprema akcije ''Oluja'' iskusni borac Senad Župan biva pozvan na pripreme u svoju matičnu postrojbu ''Termiti''. Senad Župan bio je zapovjednik visokog autoriteta i odlične psihofizičke spremnosti te je kao takav izabran od zapovjednika satnije da sa određenom skupinom organizira i izvidi pravac borbenog djelovanja, a u svrhu uništenja neprijatelja na Velebitu, na koti 826, koti 912 i koti 1037 u operaciji ''Oluja''. Na zadatak je krenuo 03/04. 08. 1995. godine prethodno izabravši sebi skupinu od 8 pripadnika postrojbe: Mate, Dude, Dalibor, Silvano, Votka, Ražov, Čagalj i Ivica. Po saznanju da prednji kraj neprijatelja nije probijen te da se dijelovi 2. pješačke satnije nalaze u mogućoj pogibelji, nakon što je Mate locirao neprijatelja na koti 826, koti 912 i koti 1037, Senad donosi odluku o uništenju neprijatelja prodirući preko lijevog boka, ulazeći u neprijateljsku dubinu i zadajući neprijatelju presudan udarac po lijevom boku i leđima. Privlačenje do neprijateljskih utvrda bilo je mukotrpno, po nepristupačnom terenu, a kretanje je otežano teškom borbenom opremom. U 7 sati ušli su u direktan sukob sa neprijateljem na koti 826 koja je bila dobro utvrđena u stijenama. U bliskoj borbi likvidiravši skupinu četnika Senad izlazi prvi na vrh kote 826 i prihvaća blisku borbu sa
neprijateljem gdje biva pogođen i na mjestu umire. Satnik Senad Župan primjer je istaknutog domoljuba i prekaljenog borca za slobodu Hrvatskog čovjeka. Njegove ljudske i profesionalne kvalitete bile su uzor za cijelu postrojbu i zato smo ponosni što smo imali Senada Župana koji je svojim kvalitetama pridonio i ugledu naše postrojbe. Satnik Senad Župan zaslužuje da ga se svrsta među imena najvećih hrvatskih vitezova...

U čast Senada Župana Obrovačka riva nosi ime ''Obala hrvatskog časnika Senada Župana''

ČIN:
• - Satnik (posthumno)
DUŽNOSTI:
• - Zapovjednik pješačkog voda (84 gardijska bojna ''TERMITI'')
• - Instruktor na pješačkoj obuci za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva
• - (OS GDP ''D.T.-GAVRAN'')
• - Instruktor na MESiD obuci (OS GDP ''D.T.-GAVRAN'')
• - Instruktor na obuci za pješačkog instruktora obuke gardijskog desantnog pješaštva borbene grupe -voda (OS GDP ''D.T.-GAVRAN'')
ODLIČJA, MEDALJE, POHVALE, PRIZNANJA, ZAHVALNICE I NAGRADE:
• - odličje '' Red kneza Domagoja sa ogrlicom'' posmrtno 19.12.'95
• - odličje '' Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom'' posmrtno 13. 12. '96
• - Spomenica Domovinskog rata '90-'92
• - medalja za iznimne pothvate
• - medalja ''Ljeto '95''
• - medalja ''Oluja''
• - pohvalnica zapovjednika ZP Split gen. Ante Gotovina 30.05.'95
• - Zlatna plaketa 9. gardijske brigade ''Vukovi'' '96 posmrtno
ZAVRŠENE ŠKOLE, OBUKE I TEČAJEVI:
• - obuka za zapovjednika voda gardijskog desantnog pješaštva, '94.Šepurine
• - obuka za vojnog padobranca gardijskog desantnog pješaštva, '94.Šepurine
• - obuka za pješačkog instruktora obuke gardijskog desantnog pješaštva borbene grupe - voda,'94.Šepurine
• - obuka za instruktora minsko-eksplozivnih sredstava i diverzija, '95. Šepurine
• - commando obuka, '95. Šepurine