Kao što se i očekivalo, u Varšavi je na dan utakmice između Poljske i Rusije došlo do velikih navijačkih nereda. Nakon okršaja s Rusima tijekom cijelog dana, poljski su navijači nešto prije 21 sat zaratili sa svojom policijom u fan-zoni u centru grada. Nakon susreta se stanje ipak donekle smirilo.

"U fan-zoni u samom centru grada je početkom utakmice, nešto prije 21 sat, počeo masovni okršaj navijača. To je glavna fan-zona u gradu u kojoj su bili samo poljski navijači, njih oko 100.000. Tu je bio totalni kaos. Sve je počelo kad je nekoliko poljskih navijača počelo bacati baklje, a policija je krenula u gomilu i pokušala ih privesti.

U tom je trenutku policajce napalo na stotine navijača, letjele su boce, policija je konstantno bacala suzavac, a vidjeli smo i kako žene napadaju policajce. Specijalne su snage od početka utakmice pristizale u pomoć iz svih dijelova grada, ali nisu uspijevale zaustaviti nerede sve do pred kraj utakmice", javio nam se naš reporter iz centra Varšave nešto prije 22 sata.

Dodao je još nešto:

"Čini se kao da se u grad slilo 100.000 huligana koje uopće ne zanima utakmica, počeli su i napadi po ulicama, a meta su svi koji nisu Poljaci. Nema pregovora, odmah ide šaka u glavu. Neće se biti lako izvući odavde."


Obračuni Rusa i Poljaka prije početka utakmice

Ipak, nakon utakmice stanje se donekle smirilo, a policajci su počeli prazniti fan-zonu, uz osiguranje valjda svih raspoloživih policijskih snaga koje su tijekom utakmice pristigle u centar, njih oko 6.000.

Loša vijest s EURA: Prijeti nam paprena kazna?!
Oni to ne tolerirajuLoša vijest s EURA: Prijeti nam paprena kazna?!

A sve je počelo sukobima Poljaka i Rusa koji su u centru Varšave nešto prije 18 sati izveli 'neoprostivu provokaciju' za domaćine. Kao što su i najavili, Rusi su u središtu Varšave, uz blagoslov gradskih vlasti, organizirali veliki mimohod u čast ruskog Dana neovisnosti.

Mimohod je počeo nešto prije 18 sati blizu Nacionalnog stadiona, ali se vrlo brzo pokazalo koliko je to bila pogrešna odluka.

Čim je kolona od oko 6.500 Rusa krenula prema stadionu pjevajući nacionalne pjesme i noseći visoko podignuti nacionalni stijeg, domaći su navijači krenuli u napad.

Poljaci su takvo ponašanje zbog duge povijesti loših političkih odnosa dviju zemalja doživjeli kao neoprostivu provokaciju. Do početka utakmice je privedeno više od stotinu osoba, a desetak ih je teže ranjeno u sukobima, uključujući i jednog pripadnika policije.