Mnogi Zadrani su ogorčeni, a turisti iznenađeni od prije nekoliko dana dok prolaze Kalelargom, odnosno Širokom ulicom. S jednog na drugi kraj u širini od oko 70 centimetara kamene ploče su vidljivo, grubo i nepopravljivo uništene dok je nemarni radnik, a saznajemo da se radi o djelatniku Vodovoda, spajao priključak vode u radnju u kojoj su se donedavno prodavale cipele.

Kamene ploče su nakon ove nemarne intervencije u ulici koja je zaštitni znak grada, vraćene na mjesto i betonskim vezivom naknadno uklopljene u pod.

Ovim brutalnim činom potpuno je uništeno desetak ploča lavdarskog kamena koji je postavljen nakon bombardiranja Zadra u II. svjetskom ratu. Kroz godine su ga uglancale cipele njegovih građana i turista koji mu se dolaze diviti.

Radnik koji je obavljao radove činio je to usred bijela dana, pikamerom. Dizao je ploču po ploču, što se inače radi ručno, i nitko nije reagirao. Zaprepašćuje i činjenica da nakon prve uništene ploče nije stao, već je nastavio s uništavanjem ploča kao da nisu bitne, kao da su, u najmanju ruku, u podu neke staje a ne na najsjajnijoj gradskoj ulici.
Mlikota: Nema nikakvog reda

Antonija Mlikota sa Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru šokirana je prizorom koji ju je prije nekoliko dana dočekao na Kalelargi.

- Zapravo je šokantno vidjeti da se to događa u današnje vrijeme kada mislimo da je svijest o važnosti i potrebi zaštite kulturnih dobara na visokoj razini. Gotovo je nevjerojatno da si netko može uzeti za pravo na ovakav način devastirati javno dobro, te ploče je netko jednom isklesao a građani Zadra su svojim novcima platili te iste kamene ploče, kao i njihovo postavljanje i održavanje tijekom godina. Neodgovornost prema povijesnoj jezgri je nažalost opća pojava, automobili i kamioni se voze po Kalelargi u svako doba dana, očito je da nema nikakvog reda, odnosno ako i postoji on se ne poštuje. Sami sadržaji na toj našoj najvažnijoj ulici u povijesnoj jezgri su na određeni način devastirali i Kalelargu i povijesnu jezgru, u njima život polako umire. Umjesto živosti kakva je uobičajena za centar grada građanima i posjetiteljima se noću nudi pogled na zatvorene banke i pokoji fastfood, umjesto najživopisnije ulice dobili smo Wall Street, zaključuje Mlikota.

O svemu je obaviještena i glavna zadarska konzervatorica Anastazija Magaš, a reagirao je i predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Darko Franceschi, no do njih nismo uspjeli doći do zaključenja broja. Zadarski list će svakako nastaviti pratiti ovaj slučaj.