U nastavku suđenja za aferu Fimi Media, gdje je HDZ optužen za isisavanje novca iz javnih poduzeća preko marketinške tvrtke, suoptuženici će nastaviti sa svjedočenjima pred sutkinjom Ivanom Čalić.

Na Županijskom sudu u Zagrebu čitaju se iscrpni Barišićevi iskazi, a nakon Barišića, suđenje se nastavlja ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.

Tako bi Županijski sud trebao čuti iskaze Nevenke Jurak, direktorice marketinške tvrtke Fimi Media, ali i Branke Pavošević, bivše HDZ-ove računovotkinje, koja je, prema pisanju medija, zakopavala dokumente o spornim transakcijama i isplatama iz crnoga fonda u svom vrtu.

10.36 Branka Pavošević je, kazao je Barišić, bila osoba od najvećeg Sanaderovog povjerenja i ona bi unaprijed govorila koliko Barišić novca treba nabaviti i predati u prostorijama HDZ-a ili Carine.

Ništa se, kaže, nije potpisivalo, jer "svatko je svakome vjerovao". Sutkinja Čalić određuje stanku do 12 sati.

10.34 Od Barišića, tvrdi on u iskazu, Sanader je između 2005. i 2008. godine naručivao novac i za kupnju tri do četiri odijela godišnje skupocjene marke Brioni. Financirana su i ljetovanja obitelji Sanader, i to s 20 do 30 tisuća kuna godišnje.

Bivši HDZ-ov rizničar kazao je i da su Sanaderi ljetovali na jahti Romanca, za koju ne zna tko je plaćao najam, ali zna da su Sanaderovi tjelohranitelji donosili razne namirnice na plovilo.

10.25 Barišić je, tvrdi, kontaktirao i s pjevačima angažiranim za pjevanje u kampanji HDZ-a. Marko Perković Thompson bio je kontaktiran preko fra Slavena, kojeg je Sanader osobno zvao, a zatim je Barišiću kazao da je s pjevačem "dogovoren angažman" od 515.000 eura, koji je Thompsonu trebao za izgradnju kuće.

"Dogovoreno je da neće pjevati na stranačkim skupovima, nego će biti plaćen da ne nastupa za druge stranke", naveo je u iskazu.

"Thompson i fra Slaven došli su kod mene u Carinu po novac", tvrdi Barišić.

Mate Mišo Kovač dobio je između 80 i 100 tisuća eura, a Nina Badrić 40 tisuća eura više od prethodno dogovorenog iznosa.

10.20 Da je Sanader upravljao "crnim financijama" Barišić je ilustrirao i pokušajem zagrebačkog HDZ-a pod vodstvom Jasena Mesića da namiri dugove iz zajedničke stranačke blagajne. Sanader to nije dopustio. No, novac je odobren HDZ-u BIH, odnosno predsjedniku frakcije HDZ-a Boži Ljubiću, kojeg je Sanader podržavao nakon tamošnjeg raskola u stranci. Tražio je da nabavi, tvrdi Barišić, 1,2 milijuna kuna za Ljubića.

10.15 Barišić tvrdi i da ga je Sanader tražio da Andreju Dojkiću, (sada bivšem) dečku njegove kćeri Petre Sanader, nabavi sponzorski BMW od Franje Tomića.

"Dvaput sam morao urgirati da se rok korištenja produlji", kazao je Barišić dodajući da se time snižavala cijena da bi se BMW kasnije otkupio.

10.08 Mariju Zuboviću nabavljena su dva oldtimera iz Njemačke, po cijeni od 35 i 25 tisuća eura. Zubović je, tvrdi Barišić, zatražio od njega da mu plati PDV. Bivši carinik izjavio je i da vjeruje da se zastupnik HDZ-a o tome također dogovarao sa Sanaderom.

10.06 Videonadzor u kući Ive Sanadera, koji košta 30.000 eura, a održavanje oko 100 tisuća eura, trebao je također bit plaćen iz "crnog fonda", stoji u iskazu. Barišić tvrdi da je to odbio financirati, pa na kraju ne zna kako je nabavljen novac.

10.01 I Vinku Sanaderu, svećeniku, isplaćivao je novac, i to svote između pet i deset tisuća kuna, tvrdi on, što je ovaj jednom prilikom utrošio i na promociju knjige.

"Ne znam je li to bila njegova knjiga ili knjiga don Kaćunka", rekao je Barišić.

* Sanader tražio brata da založi vilu za jamčevinu
Propao planSanader tražio brata da založi vilu za jamčevinu

9.59 Sanader je, tvrdi Barišić, također tražio novac kad bi u Hrvatsku dolazila njegova braća Flavio i Miroslav.

"Kazao mi je da je razlog tome njihova aktivnost u podružnicama HDZ-a u mjestu stanovanja", kazao je Barišić.

Smješteni su 2007. godine u hotelu Westin, što je Barišić osobno plaćao gotovinom, a iz crne blagajne dobili su i oko 1.500 eura za trošenje!

9.55 Barišić je kazao da je novac - prosječno oko 200.000 kuna mjesečno - preuzimao od Nevenke Jurak, a davao na raspolaganje Branki Pavošević. Zna da je novac završio i kod Marice Glavaš i kod zamjenika glavnog tajnika stranke, kojemu je isplaćivano oko 14.000 kuna mjesečno.

9.52 Sanader je, tvrdi Barišić, od njega tražio novac za lobiranje u Europskoj uniji. U tu svrhu dostavio mu je oko dva milijuna eura u kuću u Kozarčevoj u dva navrata.

Oko dva milijuna kuna i 300.000 eura, koji je čuvao u Carini, dobivao je i od Jurak i Ivana Mravka, čelnika Hrvatske elektroprivrede, posvjedočio je USKOK-u.

Bivši premijer, tvrdi, zatražio je i novac za put u Ameriku, za što mu je Barišić od Jurak preuzeo 50.000 kuna i promijenio u dolare kod prijatelja Franje Bubala. Novac mu je dao u zgradi Vlade, navodi.

9:50 Barišić je izjavio istražiteljima da je na Sanaderovu inicijativu, Fimi Media dovedena i u Hrvatske pošte. Prisustvovao je sastanku u Vladi na koji je pozvan predsjednik uprave HP-a, Robert Jukić, a nazočan je bio i Sanader te ministar prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji su Jukiću prigovarali zbog odluke o zapošljavanju dodatnih kadrova.

Sanader je rekao Jukiću da previše novca troši na marketing. Rekao mu je da bi trebalo angažirati Fimi Mediju, kazao je Barišić.

"Prilikom obraćanja Jukiću Sanader je bio prilično ljut i nije mu dopustio da išta kaže", kazao je Barišić istražiteljima.

9.45 U iskazu Barišić govori o odnosima između Fimi Medije i INA-e, koji je uređen na sastanku Ive Sanadera i Tomislava Dragičevića.

"Sanader je rekao Dragičeviću da bi bilo dobro da Fimi Media dobije poslove od INA-e. Ne znam kad je suradnja započela, ali znam da je ostvarena", stoji u Barišićevom iskazu.

9.30 Započelo je ročište na kojemu se nastavlja s predstavljanjem iskaza Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a. Budući da se on brani šutnjom, iskaz je pročitan, a u ponedjeljak se pregledavaju i snimke svjedočenja istražiteljima.