Nakon uobičajeno promjenljivog proljetnog travnja čija je dosadašnja srednja temperatura zraka uglavnom prosječna, i mnogi još uključuju grijanje, barem ujutro, njegovi posljednji dani bit će iznadprosječno topli, te u većini Hrvatske suhi.

Mjestimične kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, bit će i sutra i u srijedu, a od četvrtka se pripremite na pretežno sunčano i zamjetno toplije vrijeme, barem do subote. Naime, trenutačne prognoze upućuju na malu, ali ne i zanemarivu vjerojatnost sporadične kiše od nedjelje, no to se još može promijeniti.

Ono što je sigurnije porast je temperature, pri čemu će najviše dnevne vrijednosti gotovo posvuda biti više od 20°C. Štoviše, velika je vjerojatnost da će od petka do ponedjeljka, 27. do 30. travnja, najviša dnevna temperatura zraka u većini unutrašnjosti biti oko i iznad 25°C, kao rijetko kada do sada u povijesti mjerenja.

Primjerice, na postaji Zagreb Maksimir, gdje se temperatura svakodnevno mjeri od 1949. godine, samo su 1969. sva 4 posljednja travanjska dana imala najvišu dnevnu temperatura zraka iznad 24°C. Isto se samo te godine dogodilo i na postaji Zagreb Grič, gdje postoje podaci još iz XIX. stoljeća!

Vruć dan, s temperaturom 30°C i višom na zagrebačkim meteorološkim postajama u travnju nije nikada zabilježen, a vjerojatno neće ni ove godine. No, poneki dosadašnji rekord za te travanjske dane, od 27 do 29°C, mogao bi pasti.

A hoće li i gdje pasti kiša tijekom mnogima produljenog sljedećega vikenda, pogledajte već od sutra u svakodnevnim prognozama na www.meteo.hr, a od srijede i u mnogim HTV emisijama s vremenskom prognozom, počevši od vremenske prognoze nakon jutarnjih vijesti u Dobro jutro Hrvatska do emisije Vrijeme nakon Dnevnika 3.