U organizaciji Gradske uprave Paga, probijena je makadamska cesta od prometnice Pag-Novalja kod mjesta Šimuni do vrha Sv. Vid, jednog od najljepših mjesta za razgledavanje otoka i okolnog područja. Sv. Vid visok je 348 metara i najviši je vrh na otoku Pagu. Makadamska cesta je dugačka četiri kilometra i ima nekoliko serpentina kako bi uspon vozilima, ali i pješacima bio lakši. S vrha Sv. Vida vidi se veliki dio Velebita, Paška vrata, Paška uvala, grad Pag i bazeni soli, a s druge strane vidi se veliki dio Kvarnerića. Sv. Vid je i vrijedno arheološko područje. Na njemu se nalaze ostaci ilirske gradine, naselja koje je postojalo prije tri tisuće godina. Na vrhu se nalazi i crkva Sv. Vida koja je izgrađena 1348. godine.

- Makadamska cesta je napravljena pravcem postojećeg puta koji je proširen i poravnan tako da je sada uspon do vrha lakši nego što je bilo prije kada se moglo kretati samo uskom stazom. Novom makadamskom cestom do vrha se može dolaziti i vozilima, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Vjernici s gotovo cijelog otoka, a osobito iz Kolana, stoljećima su 15. lipnja, na blagdan sv. Vida, hodočastili do crkve u kojoj se održavala liturgija. Taj običaj nestao je prema jednim izvorima u 17., a prema drugim izvorima u 19. stoljeću. Uz crkvu i ostatke ilirske gradine, na vrhu Sv. Vid nalazi se i lokva koja je prirodni fenomen. Lokva je okružena golim kamenjarom, a u njoj uvijek ima vode. Crkva, ostaci ilirske gradine, lokva, krajolik i pogled na Velebit i Kvarnerić razlozi su zbog kojih se ljeti mnogi turisti penju na vrh Sv. Vid. Penjanje uskom stazom trajalo je oko dva sata i bilo je zamorno, osobito za ljetnih vrućina. Uspon novom makadamskom cestom znatno je brži. Vozilom se do vrha Sv. Vid dolazi za nekoliko minuta, a pješice za pola sata. No, izgradnja makadamske ceste je samo dio projekta uređenja vrha Sv. Vid. Uz vrh Sv. Vid izgradit će se i križ u suhozidu veličine 12 metara u kojem će biti elementi pletera.

- U ovom projektu sudjeluju i graditelji suhozida koji će pomoći u izradi križa. Križ će se postaviti s jugozapadne strane, prema otvorenom moru, rekao je gradonačelnik Fabijanić.