ZADAR- Radnicima tvrtke Gortan građenje nisu isplaćene četiri zarađene plaće, a ukoliko se do petka ne uplate dvije zaostale plaće u ponedjeljak će biti generalni štrajk.
Poručeno je to sa sindikalnog skupa 60-tak radnika koji su danas održali štrajk upozorenja pred sjedištem te tvrtke u jednom od Pet nebodera. Nakon pregovaračkog procesa koji je završio neuspjehom, a neposredno prije okupljanja radnika, predsjednik uprave Ivo Anić, poručio je povjereniku SSSH-a Vedranu Uraniji kako će danas do 15 sati isplatiti se jedna, a druga plaća "sjest" će na račune radnika u petak. Ako se to dogodi neće biti generalnog štrajka, ustvrdio je Uranija, dodajući kako je bruto dug prema radnicima dva milijuna kuna.
Radnici tvrde kako im se već godinu i pol dana ne uplaćuju doprinosi. Kažu kako je uprava i većina inženjera sebe podmirila novim vozilima koje su dobili u kompenzaciju. Tko je vlasnik Gortan građenja ne znaju, ali znaju da se prijašnji direktor i vlasnik Gortana Zdravko Galić, kao i član Nadzornog odbora Stanko Zrilić, zadarski dožupan skrivaju od njihovih pitanja kao što zmija noge skriva, rekli su zadarski radnici.
Gortan građenje ima pet gradilišta, a najveće je u Crvenoj luci. Kažu kako talijanski investitori plaćaju ugovoren posao, ali taj novac oni nisu vidjeli kroz svoje plaće. U takvoj situaciji puno je priča, pa je među dužnicima Gortan građenja i Grad Zadar, prema navodu Uranije koji kaže kako ta tvrtka ima dug i prema Državi. Je li račun tvrtke blokiran to nitko pouzdano ne zna, a posljednja plaća s tog računa isplaćena je 6. ožujka, ali za mjesec studeni.