Tko je pravi, a tko falši zadrugar "Nove zore", najveće zadruge na zadarskom području, imovina koje vrijedi više od 100 milijuna kuna, ostat će sudski nerazjašnjeno jer je cijeli postupak prekinut nakon odluke o proglašenju stečaja.

No stari zadrugari iz Sv. Filipa i Jakova koji su pokrenuli spor da se utvrdi njihovo pravo nisu zadovoljni ovakvim ishodom.
- Ma ovo nije ništa drugo nego udružena zločinačka organizacija od onih koji su preuzeli zadrugu pa do onih koji su onemogućili da se to na ovaj način završi - kaže Josip Brzić, koji je zajedno s grupom starih zadrugara pokrenuo spor. Visoki trgovački sud je prije godinu dana, dakle nakon nekoliko godina sporenja na Trgovačkom sudu i prvostupanjske odluke, ukinuo presudu zadarskog suda i trebalo je u ponovnom postupku utvrditi zbog čega su sve ništave odluke skupštine zadrugara iz 2004. godine i nekoliko idućih skupština.

- Pravila zadruge iz 2002. potpuno su jasna - zna se tko i pod kojim uvjetima može postati zadrugar i da se udjeli ne mogu tek tako prodavati. No to naši sudovi nikako da riješe već osam godina, u međuvremenu su zadrugari postali neki koji na to nisu imali pravo i otjerali Novu zoru u stečaj, ogorčen je Brzić.

Pravo glasa

Kao što je poznato, "Novu zoru" su prije osam godina preuzeli Miljenko i Željko Mikulić tada zajedničkom akcijom davanja naknade za pravo glasa u zadružnoj skupštini.
- Državnom smo odvjetništvu već odavno poslali dokaze da je sve to bila falša rabota - navodno su zadrugi dali zajam od 3 milijuna kuna za nabavu repromaterijala, s tim da repromaterijal nikada nije nabavljen, a onda su za 500 eura kupovali glasove za skupštinu. Kasnije su to predstavili kao kupnju udjela, izbrisali stare zadrugare, među kojima i nas koji uopće nismo bili na toj skupštini - kaže Brkić, koji je u "Novoj zori" član od 1948. godine!

Iščekujući raspravu

Miletići su se u međuvremenu razišli, bitnu ulogu odigrao je svojedobni upravitelj Predrag Marković kojemu je potom zadruga po čudno niskoj cijeni prodala neke poslovne prostore usred mjesta.
- Ma sve se raznosi. Moju djedovinu, teren koji je unesen u zadrugu kao naš udio, sad je uknjižila tvrtka Eko-Biograd, tvrtka kćer Agrokora, a nas prave vlasnike nitko ništa nije pitao - kaže Ante Milat.

Stari su zadrugari dugo čekali da se nakon presude VTS-a održi rasprava koja će konačno definirati tko je uistinu zakoniti zadrugar "Nove zore". No, druga strana je to nekoliko puta odgodila, pa se na koncu sve okončalo proglašenjem stečaja. Sada se stari zadrugari mogu hvatati jedino za slamku da će im nešto ostati iz stečajne mase, kad se svi ostali podmire i ako se njihova potraživanja priznaju jer u stečaju vlasnički udjeli kao i dionice više ne igraju nikakvo značenje.