Prije točno godinu dana u Haagu je izrečena presuda trojici generala. I dok je Ivan Čermak na slobodi, Ante Gotovina i Mladen Markač pripremaju se za žalbenu raspravu zakazanu za 14. svibnja. Nadaju se najboljem.

Presude izrečene prošle godine u Haagu poput munje su se prolomile Hrvatskom. Prosvjedi, skupovi potpore, poruka tadašnje Vlade da će pomoći generalima kao prijatelji suda. I dok je Ivan Čermak dosanjao svoj san o slobodi, Ante Gotovina i Mladen Markač i dalje vrijeme provode u haškom pritvoru čekajući žalbenu raspravu.

"Njegovo zdravlje nije idealno i on ima takvu bolest koja se s vremenom samo pogoršava, a ne poboljšava", rekao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić za Media servis. Objašnjava da će na raspravi imati po sat i pol vremena za izlaganje baš kao i Gotovinina obrana, a potom će uslijediti odgovor tužiteljstva na žalbe. Ono u što je siguran jest da će se zahtjev za uvođenje novih dokaza odbaciti.

"Očito je da nam neće to dopustiti. O tome još nisu donijeli odluku, ali, s obzirom na to da su već utvrdili termin za žalbenu raspravu u kojoj nije predviđeno izvođenje novih dokaza, sasvim je izvjesno da nam to neće dozvoliti", dodao je.

Što se Gotovinine obrane tiče, oni tek poručuju da su pripreme u tijeku. Ante Gotovina s Markačem se zadnji put pojavio pred Sudom na statusnoj konferenciji u siječnju kada je o svom zdravstvenom stanju tek kratko rekao da je u redu.

I Gotovina i Markač imat će priliku da se sudu obrate na kraju rasprave u trajanju od 10 minuta. Obrane ne žele otkrivati hoće li to i učiniti, no do sada tu mogućnost nisu koristili.