U paketu mjera proaktivne politike na tržištu rada Hrvatski zavod za zapošljavanje daje i potpore za samozapošljavanje. Koliko su ostvarive za nezaposlene poduzetničkog duha, uvjerila se nedavno i jedna Zagrepčanka koja je s javnosti podijelila svoju priču...

Krajem veljače na Zavodu je bilo više od 342.000 nezaposlenih, od toga gotovo polovina žena. U tamnoj brojci odnedavno je i 37-godišnja Nina. Diplomirana politologinja je nakon drugog djeteta u velikoj kompaniji dobila otkaz kao višak i završila na burzi. Prvotni šok uskoro je zamijenila ideja za pokretanje vlastitog posla. Na stranici HZZ-a našla je da između pet mjera imaju i potpore za samozapošljavanje, a o uvjetima se raspitala na njihovom info telefonu.

Prvi uvjet: šest mjeseci na burzi

"Kazala sam kako me zanimaju njihovi poticaji za samozapošljavanje. Prvo me pitala koliko sam dugo na burzi. Kazala sam dva mjeseca, na što mi je ona odgovorila da moram bit najmanje šest mjeseci. Ja kažem: upravo zato vas i zovem, zašto moram biti na burzi šest mjeseci ako se želim zaposliti odmah. Ona mi je kazala kako to ne može tako, nego je to za slabo pokretljive i dugo nezaposlene", ispričala je Nina.

U HZZ-u je voditeljica Odjela posredovanja Kristina Alerić objasnila kako netko minimalno mora provesti neko vrijeme u Zavodu "jer u protivnom mi nemamo osnove za sufinanciranje". "Ako netko može pokrenuti vlastiti posao ili se zaposliti onda ne treba dobiti, odnosno tako se tumači, da nema osnove da dobije državnu potporu za zapošljavanje", kazala je Alerić. A potpora iznosi 18.600 kuna za obrt ili oko 24.000 kuna za firmu.

Nezaposleni s dodatnim sredstvima

Za Ninu se začarani krug nastavio u razgovoru s referenticom Zavoda. "Moja osobna savjetnica je rekla kako oni to ne preporučuju, ako ljudi nemaju neka dodatna sredstva. Mislim si, kakva dodatna sredstva ako sam nezaposlena. Pravdaju se time da ako posao ne krene i ako zapadnem u teškoće neću moći vratiti taj novac, jer se novac mora vratiti u godini dana ako ga se ne iskoristi za posao", ispričala je Nina.

U HZZ-u se ne slažu s dojmom da su uvjeti za dobivanje potpore apsurdni i suprotni proaktivnoj politici zapošljavanja. Kažu, interes od nezaposlenih osoba za samozapošljavanje je velik, a oni moraju imati naznake da će taj projekt živjeti i nakon godine dana sufinanciranja.

U svakom slučaju, Nina je odlučila da ne želi na burzi čekati uvjete za potporu. S još dvoje prijatelja odlučila je pokušati s neizvjesnim web projektom. "Nemam od njih više nikakvih očekivanja. Mislim samo da bi ime trebali promijenit iz Zavoda za zapošljavanje u Zavod za evidenciju nezaposlenih, jer ovo je besmisleno", ispričala je Nina.