Prijateljica joj je spomenula da se majčino mlijeko skupo prodaje u SAD-u, pa je žena (35) iz Zagreba odlučila prodavati svoje.

- Imam bebu staru dva i pol mjeseca. Dojim, ali uvijek mi ostaje više mlijeka. Mislila sam prodati višak. To bi mi bio džeparac jer svi znaju kakve su rodiljne naknade - kazala je majka (35) iz Zagreba, koja je prodaju oglasila na internetu.

Izdojeno mlijeko čuva u sterilnim posudama.

- Ta ideja mi nije odbojna jer ovo mlijeko dajem svojem djetetu. Posve sam zdrava i pazim što jedem, tako da nema sumnje u ispravnost mlijeka - govori pokazujući svoju zalihu.

- Do sada još nisam ništa uspjela prodati, no puno ljudi zove i interesira se. Da ne mogu dojiti, ja bih željela da moje dijete pije majčino mlijeko radije nego industrijske pripravke i dojenačke formule. Pa što ima zdravije od majčina mlijeka? - kaže. Dodaje i kako bi, u slučaju da ne proda ništa, svoje mlijeko rado darovala. U udruzi Roda zalažu se za otvaranje banke mlijeka u Hrvatskoj.

- Prodaja majčina mlijeka nije protuzakonita, no ovdje je upitna sigurnost kupca u zdravstvenu ispravnost proizvoda - rekla je predsjednica udruge Mirela Blažanović. Vjera u ljekovitost majčina mlijeka nagnala je Britanca Tima Brownea (67) da pije kćerino mlijeko. Želi izliječiti rak crijeva.

U Zagrebu su se do ‘50-ih godina prošlog stoljeća majke izdajale u dječjoj poliklinici u Savskoj. To su zvali laktarij. Mlijeko se dijelilo besplatno.