Otvoreno pismo predsjedniku hrvatskoga sabora Borisu Špremu

Poštovani gospodine predsjedniče,
kao Predsjednik Hrvatskog sabora reagirali ste jučer na „nedopustivo i neprofesionalno ponašanje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, koji je 16. ožujka 2012. godine, bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću kao svjedoku, rekao: „Gledajte, niste u Saboru, ja Vas upozoravam da se pristojno ponašate".
U pismu predsjedniku Vrhovnoga suda tvrdite kako je „Tom svojom izjavom predsjednik zagrebačkog Županijskog suda i sudac Turudić uvrijedio je i omalovažio Hrvatski sabor kao predstavničko tijelo građana i nositelja zakonodavne vlasti odnosno sve izabrane zastupnike i posredno sve građane Republike Hrvatske koji su na izborima izabrali svoje predstavnike".
Jednako tako napisali ste kako „Prema članku 4. Ustava Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu." te da bi „sudac Turudić to morao znati." Nadalje, u pismu kažete „da je sudac Turudić u obnašanju sudačke dužnosti neprofesionalno iznio svoju osobnu impresiju o radu Hrvatskog sabora što je nedolično sudačkom položaju koji obnaša te time svojom izgovorenom riječju narušava dignitet i javno povjerenje u Hrvatski sabor i dovodi u pitanje i ugled i dostojanstvo suda i sudačkog poziva".
Vi tražite da se „predsjednik Županijskog suda i sudac Ivan Turudić javno ispriča Hrvatskom saboru za izgovoreno, kako standardi profesionalne i opće kulture nalažu".
Moramo Vas upozoriti da niste na isti način principijelno reagirali na jednu puno goru uvredu Saboru koja je došla iz jednog drugog segmenta trodiobe vlasti, od one izvršne. Radi se o izjavi ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je u Poreču 03. ožujka 2012. na skupu SDP-ovih čelnika izjavio „kako u Saboru vlada atmosfera kokošinjca" zbog procedure predviđene poslovnikom Sabora. Jovanović je osobno itekako koristio, kao saborski zas-tupnik, tu proceduru pa je (zlo)upotrebljavajući saborsku govornicu slao uvrede tadašnjoj vladajućoj stranci. Prevedeno na hrvatski, njegova izjava znači da je Sabor kojim Vi predsjedavate kokošinjac u kojem bi Vi po njemu trebali biti pijetao koji kukuriće, ostali zastupnici pjetlići a zastupnice kokoši koje kokodaću.
Pozivamo Vas da jednako tako principijelno upozoriti Predsjednika Vlade Milanovića kao glavnog nositelja izvršne vlasti na ovakvo ponašanje ministara Jovanovića, te da i od Jovanovića zatražiti da se ispriča Saboru. Bilo bi dobro da rečenog ministra, Vašeg stranačkog kolegu, Vi i premijer Milanović upozorite da obuzda svoje izražavanje uvredljivim usporedbama ljudi sa životinjskim carstvom, kao što su komarci i kokoši, budući je to protivno ideji ljudskih prava. Osim toga samom upotrebom takvog rječnika od strane nosioca vlasti zagađuje se hrvatski javni prostor.
S poštovanjem,
Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik