ZADAR- Prema podacima Upravnog odjela za financije Grad Zadar je svoj dug prema proračunskim korisnicima povećan na 88 milijuna kuna. To je iznos podvučen krajem prošle godine, a šest mjeseci ranije dug je, prema podacima iz istog izvora, iznosio 41.7 milijuna kuna.
Novo stanje gradske blagajne dobila je i sada gradska vijećnicica Omerka Šarić Frantin, a iz njega je vidljivo zbog čega gradska vlast mora uvesti prirez kao slamku spasa u potonuću Grada Zadra.
Iz gradske blagajne i dalje najveća potraživanja imaju komunalne tvrtke koje su u vlasništvu Grada Zadra, među njima Čistoća s 12 milijuna kuna, Liburnija 7 milijuna kuna. Zato ne čudi što im je gradonačelnik Zvonimir Vrančić odobrio povećanje cijena usluga, iako se građanima" kleo" pred Bogom da neće biti novih nameta kada se usvajao ovogodišnji proračun. 


Sada kada Gradonačelnik uvodi prirez, on građane ucjenjuje, premda je zapravo iznevjerio svoje birače, kada im kaže da će morati ukinuti davanja za socijalni standard. A nitko mu nije ni tražio uvođenje uskrsnica i povećanje rodiljnih naknada. Vrančić je to u kampanji velikodušno ponudio, a onda na mjestu gradonačelnika „škrtavo" rezao, odnosno selekcionirao tko može a kome ne treba ionako smanjen novčani dar za Uskrs. Umanjene su i naknade tako da Zadar više nije poželjan Grad ni za roditi se, a kamoli za živjeti.
Gradske vlasti Zadra punih su usta ponosa i dike hvalili se s najvećim iznosom za stipendije studenata. Nitko kao mi, govorio je pročelnik Joso Nekić, a onda svakog mjeseca odgovarao na pitanja kada će isplatiti stipendija koja kasni. Sada bi Grad ukinuo stipendije koje daje takoreći svako selo svojim mladima, očekujući da im se nakon studija vrate. Vrlo neodgovorno. Uznosite su gradske vlasti i kada stalno govore o tome da je Zadar jedini Grad u Hrvatskoj, pa čak toga ni Norveška toga nema, da je svako dijete zbrinuto u vrtiću. I dok svojoj vrtičkoj ustanovi duguju 2.1 milijun kuna, isplaćuju plaće po privatnim vrtićima koji su nabujali ko gljive poslije kiše. Lakše i to nego svake godine izgraditi pod jedan vrtić, što je bilo još jedno nerealno obećanje HDZ-ove vlasti.
Dakle, Grad ne zna kako će podmiriti milijunska dugovanja svojim korisnicima, a sve su to građani, nego li uvođenjem prireza, povećanjem cijena usluga, obrtnicima novih nameta, itd.

Sve to, kako su nakon novinarske informacije o uvođenju prireza komentirali u stabilnoj i zato mnogima dosadnoj Županiji, neće im puno pomoći. Na žalost, nama svima! 

A SDP bi još trošio novce na referendum za i protiv prireza, kao da smo Švicarska.