11. tjedan mozga u Zadru započeo je jučer u Osnovnoj školi Petra Preradovića predavanjem studenata s Odjela psihologije Sveučilišta u Zadru i to na temu spavanja i sanjanja.

Zbog čega su te dvije aktivnosti bitne i čemu služe, studenti su nastojali pojasniti učenicima 6a razreda pod vodstvom razrednice Zdravke Miletić koji su i aktivno sudjelovali odgovarajući na upitnik.

- U snovima mozak ponovno obrađuje informacije koje se usvajaju tijekom dana, organizira ih na bolji način. Kroz snove postajemo efikasniji, učimo neke nove stvari koje smo kroz prethodni dan prošli, pojasnio je Mate Mišlov, student treće godine psihologije na Sveučilištu u Zadru. O značaju snova i sanjanja govorile su još Mia Erceg i Kristina Boban.

Učenici su tako na predavanju doznali kako su snovi i spavanje izuzetno korisni sportašima, glazbenicima, ali i učenicima koji posebno moraju prespavati noć kako bi bolje zapamtili one stvari koje su prethodno učili.

Izneseni su i još neke zanimljivi podaci, među kojima i taj kako ovisno o dobnoj skupini, ljudi spavaju manje ili više.

- Male bebe spavaju jako puno, pogotovo u prvoj dobi kada se bude samo radi hranjenja. Također, i za adolescente je bitno da spavaju oko devet, deset sati dnevno budući da im je potrebno dosta energije jer se razvijaju. Kod odraslih pak, dovoljno je od sedam do osam sati sna, dok starije generacije spavaju još manje, kazao je Mišlov.

Na predavanju su učenicima dani i neki praktični savjeti oko spavanja. U svom krevetu bi trebali uglavnom samo spavati, bez igranja igrica, čitanja, učenja.