Zadar je svojedobno imao fontanu na moru, čuveni moroskok, na koji su u posljednje vrijeme svi zaboravili. Gdje se nalazi? Na mjestu gdje "pauk" dovozi pogrešno parkirana vozila - parkiralištu "Obale i lučica" na Ravnicama, koje je Grad Zadar odredio da održava morsku fontanu.

- Moroskok je popravljen i konzerviran do ponovnog stavljanja u pogon. Nismo ga vratili na lokaciju gdje je bio postavljen, ispred stare zgrade "Maraske", jer nam se čini da to mjesto nije najbolje pogođeno zbog utjecaja mora. Tamo ima dosta valova, što je posebno izraženo ljeti, kad stalno ima maeštrala i tramontana, pa moroskok neprestano "pleše" na valovima, što dovodi do prodora mora u osjetljive dijelove i stalnih kvarova.

Za svaki popravak potrebno ga je izvaditi iz mora, a kako to nije brod, potrebne su specijalne dizalice i transport do lokacije za popravak, što značajno poskupljuje njegovo održavanje. Moroskok je predviđen za mirne lokacije na kojima nema velikih djelovanja mora i vjetra, a takvo nije mjesto gdje se nalazio - kazao je direktor "Obale i lučica" Edo Duka.

Gdje postaviti moroskok?

- Gdje postaviti moroskok? Evo, ovom prilikom pozivamo sve, pa i vaše čitatelje, da se uključe u razmišljanje o najboljoj lokaciji za moroskok. Sama po sebi nameće se uvala Jazine, ali možda ima još boljih rješenja. Kad se dođe do najbolje lokacije, moroskok će biti spreman za svoju funkciju - ističe Edo Duka.