U utorak 21. veljače 2012. godine na Međunarodni dan turističkih vodiča Udruga turističkih vodiča Donat Zadar organizira za građane besplatno razgledavanje stare gradske jezgre pod nazivom „Zadrani turisti u svome gradu".

Razgledavanje počinje u 17 sati ispred Gradske lože na Narodnom trgu.

Udruga organizira i svoju devetu javnu tribinu u nizu u četvrtak 23. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 18. sati pod nazivom "Otočni dragulji Zadarske i Šibensko-kninske županije PP Telašćica i NP Kornati".

Sudionici tribine su Josip Faričić (Geografske posebnosti Dugog otoka i Kornata te pripadajućeg akvatorija), Vladislav Mihelčić (Geologija NP Kornati) i Milena Ramov (Život u podmorju PP Telašćica). Moderator tribine je Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat Zadar.

Gost večeri je dalmatinska klapa „Donat".

Spomenute aktivnosti Udruge usmjerene su na promicanje Zadra i županije. Upravo su zadarski turistički vodiči pokrenuli osnivanje Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri HGK, Sektora za turizam.

UTVDZ jedina je pokrenula edukativne javne tribine u nastojanju da građani sudjeluju u kreiranju kulturno-turističkog života i upoznavanju zadarske povijesne baštine.

Udruga ima i svoje dvije misli vodilje - „Znanja nikad dosta" i „Zadrani turisti u svome gradu".

Prva znači permanentnu suradnju sa sveučilišnim profesorima, kustosima i ravnateljima muzeja, a druga dva puta godišnje besplatno razgledavanje stare gradske jezgre za Zadrane.