Američki predsjednik Barack Obama uporabio je novu etiketu kako bi sebe opisao u kampanji za ponovni izbor u Bijelu kuću, nazivajući se šovinistom.

Ja sam šovinist, rekao je Obama pred oko 450 pristaša, od kojih je svatko platio najmanje 1.000 dolara ili više za ulaznicu na primanje u hotelu Bellevue, u Everettu u saveznoj državi Washington, prenosi Hina.

Želim da Amerika ima najbolje stvari. Ne želim ići u Kinu i vidjeti da su njihove zračne luke bolje od naših ili ići u Europu i vidjeti da su njihove željeznice brže od naših, rekao je Obama.

Obama je kazao da će za financiranje tih najboljih stvari nastaviti tražiti od najbogatijih Amerikanaca, posebno od milijunaša i milijardera, da plate svoj pošteni udio. Kako bismo svi mi uspjeli, moramo međusobno ulagati u uspjeh drugih, objasnio je.

Obama je to izjavio jučer na osmom skupu prikupljanja donacija u okviru trodnevne turneje po Zapadnoj obali, na kojem je prikupio osam milijuna dolara za kampanju 2012. Samo u petak donirano je 1,6 milijuna dolara.

Ovi izbori neće biti tako seksi kao oni 2008. Moja kosa je više sijeda. Dobio sam malo ogrebotina i modrica, iako još mogu pjevati, rekao je Obama, aludirajući na trenutak kada je zapjevao pjesmu Ala Greena na siječanjskom skupu donatora u Harlemu.

Obamina kampanja izvijestila je jučer Savezno izborno povjerenstvo da je u siječnju prikupila 11,8 milijuna dolara, otprilike trećinu svote koju je prijavila u istome mjesecu prije četiri godine.