Počela je nova sezona proizvodnje Paškog sira, a s tim i proizvodnja SKUTE-finog, albuminskog sira od sirutke, dobivene nakon proizvodnje Paškog sira. Skuta pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do 10 dana.

Skuta sadrži sastojke koji pomažu imunološkom sustavu tako da je pogodna za zdravlje. Skuta je proizvod sezonskog karaktera, tako da su pravi sretnici oni koji pronađu skutu u trgovinama. Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu s kojom je i počela priča o Paškom siru i skuti. Ujedno je Paška sirana i najveći proizvođač Paškog sira i skute. Na otoku Pagu počela je sezona mužnje pa su i radnici Paške sirane koji rade u sektoru stočarstva počeli s mužnjom ovaca kojih Paška sirana ima 3000. Stado Paške sirane je najveće na otoku Pagu, ali od njega Paška sirana dobiva samo 15% potrebnog mlijeka. Ostalo mlijeko otkupljuje od dvjestotinjak kooperanata, dvjestotinjak obitelji s otoka Paga koje se bave uzgojem ovaca.

Period proizvodnje Paškog sira traje od siječnja do srpnja kada se odvija mužnja Paške ovce koja daje osnovnu sirovinu Paškom siru. U tom mlijeku je i tajna Paškog sira. Naime, mlijeko Paške ovce je posebno i ne može se dobiti umjetnim putem. Pag je kamenit i kršovit otok s vrlo oskudnom vegetacijom punom ljekovitog i aromatičnog bilja kao što je kadulja, lavanda, kopar, ružmarin...

S druge strane tu je i sol koju iz Jadranskog mora raznosi snažna bura tijekom zime. Paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je zapravo ono što to mlijeko čini posebnim u svakom smislu. Nažalost, proizvodnja Paškog sira je sezonskog karaktera i ograničene je količine.

Na otoku Pagu godišnje se sveukupno proizvede oko 300 tona Paškog sira, od čega Paška sirana proizvodi stotinjak tona. Dnevno, Paška sirana preradi i do 5 tisuća litara ovčjeg mlijeka, a godišnje proizvede oko 13 tona skute. Iako je proizvodnja skute ograničena, barem u ovim mjesecima možemo uživati u slatkim delicijama sa skutom, od kojih je najpoznatija štrudla sa skutom.

Zadrani mogu kupiti skutu Paške sirane u sljedećim trgovinama: Plodine, Konzum, Spar, Mercator te na Zadarskoj tržnici u trgovini Sonik.