'Dnevnik' Nove TV s partnerom Ipsos Pulsom u redovitom Crobarometru ispitivao je potporu građana Vladi i premijeru, a nakon samo mjesec dana vlasti Zoran Milanović uživa veliku potporu javnosti - čak 73 posto građana o njemu misli pozitivno te se po popularnosti približio predsjedniku Ivi Josipoviću kojeg podupire 88 posto građana
Prema istraživanju koje je objavila NovaTV, prvi put u gotovo deset godina više građana misli da zemlja ide u dobrom nego u lošem smjeru. Tako 49 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 33 misli suprotno. 17 posto je neodlučno.

Koliko se vratio optimizam, pokazuje podatak da je Jadranka Kosor predala vlast s 10 posto građana koji vjeruju u smjer kojim ide Hrvatska, a njih 83 posto je tada mislilo da zemlja ide u lošem smjeru. Milanovićev dolazak već je zaustavio negativan trend, a sad je prvi mjesec na vlasti došlo do ovog obrata, prvog u deset godina.

Birači vladajućeg SDP-a i HNS-a sa 68 i 65 posto podupiru smjer kojim ide Hrvatska, slično je i s većinom birača ostalih stranaka, ali i neodlučnim biračima. A zanimljivo da primjerice i 38 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru. To može biti kompliment Milanoviću, ali i ozbiljna poruka Jadranki Kosor.

Vlada Zorana Milanovića uživa potporu 60 posto birača, a protiv nje je tek svaki peti birač, neodlučnih je 18 posto.

I ovdje je vidljiv trend nezabilježen u deset godina. Kolik obrat se dogodio, pokazuje da je Jadranka Kosor predala vlast s potporom njezinoj Vladi od samo 17 posto građana i 76 posto protiv.

I HDZ-ovci uz Vladu

A i tu je još jedan problem Jadranke Kosor i njezine politike sada u oporbi. 38 posto njezinih birača podupire politiku vlade Zorana Milanovića. No i dalje 51 posto HDZ-ovaca ne podupire Vladu. Zašto je ovakav podatak zanimljiv? Kosoričinu vladu su s tek nekoliko postotaka uvijek podupirali birači ljevice, a sada birači desnice s gotovo 40 posto podupiru rad Vlade. Naravno da su birači vladajuće koalicije s 85 posto uz svoju Vladu, ali i birači ostalih stranaka i apstinenti su od 50 do 60 posto uz Vladinu politiku.

Vanjska i socijalna politika najjači aduti Vlade

Vladina politika najbolja je u dijelu vanjske politike koju podupire 60 posto građana, potom socijalna politika s 59 posto, a zatim gospodarstvo s 57 posto. Najlošije, ali još znatno bolje od HDZ-a, Vlada stoji u financijama koje podupire 53 posto građana.

Predsjedniku četvorka, Vladi i Saboru trojka

Predsjednik i dalje uživa veliku potporu, školskom ocjenom dobio bi 3,98. Vlada bi dobila 3,18, a Hrvatski sabor ocijenjen bi bio s 2,80.

SDP raste, HDZ pada

Prvi mjesec na vlasti SDP završava s potporom od 34 posto birača, najvećom u godinu dana, a zadnja tri mjeseca im konstantno raste potpora. HDZ pak uživa potporu 20 posto birača i mjesecima se kreće oko istog postotka.

Laburisti su se potvrdili kao treća opcija sa 6,8 posto, ali HNS sad ima 4,5 posto, jedan od najlošijih rezultata zadnjih mjeseci. HDSSB iako regionalna stranka nacionalno uživa potporu od 3,3 posto birača. HSS nakon debakla ima potporu od 3,2 posto birača. Nezavisna lista Ivana Grubišića ima potporu od 3,1 posto, a Ruža Tomašić uživa potporu od 2,6 posto.

HSP je s potporom 2,5 posto birača, IDS 1,8, HSLS sada teži 1,7 posto na političkoj sceni. HSU uživa potporu 1,6 posto birača, a BUZ 1,3 posto birača. Kerum uživa potporu od 0,6 posto, a SDSS 0,2 posto birača. Za ostale stranke glasovalo bi 2,3 posto birača. Neodlučnih je 10,6 posto birača.

Milanović s nikad većom potporom

Zoran Milanović može još jednu pobjedu u siječnju slaviti. Uživa nikada veću potporu u javnosti i 73 posto građana misli pozitivno o njemu. Primjerice, zadnje četiri godine uživao je potporu od 40 do 48 posto. Ovo je i veća potpora koju ima u javnosti i od 2007. kada je izabran za predsjednika stranke kao novo lice. Ovako veliku potporu na početku mandata nije imao nijedan premijer. A za sada je Jadranka Kosor rekorderka, ona je u siječnju 2010. kad je izbacila Sanadera imala potporu 77 posto građana ove zemlje. Sada u oporbi Jadranku Kosor podupire 32 posto građana ove zemlje.

Ivo Josipović tako je prvi put u mandatu dobio ozbiljnog konkurenta u Zoranu Milanoviću, no predsjednik je i dalje najpopularniji s 88 posto potpore građana. Štoviše, siječanj je bio i za njega dobar jer je potporu povećao.

Milanović ima potporu među svojim biračima od 95 posto, što ga potvrđuje kao lidera, ali, zanimljivo, ima i potporu 45 posto HDZ-ovih birača.

U politici to se događa rijetko, tri velike pobjede. I sad je pitanje hoće li Milanović to iskoristiti i, kako kaže, osobni rejting mijenjati za rejting zemlje ili će sve prokockati, pa i rejting zemlje.