ZADAR- Grad Zadar još nije platio izradu geomehaničke studije koja je s tvrtkom D&Z ugovorena na 1.8 milijuna kuna za vrijeme gradonačelnika Živka Kolega, a taj je iznos dosegao 2,3 milijuna kuna tijekom mandata Zvonimira Vrančića. 


Toliko je ugovoreno, prenosi Ivana Dadić iz gradske uprave informaciju po kojoj Grad Zadar još uvijek nije platio taj posao, završen u 2010. godini. Projekt je dijelom plaćen, još se duguje 600 tisuća kuna, kazala je Dadić.
Polovicom prošle godine Grada je toj tvrtki bio dužan 1,2 milijuna kuna.
No, kao što se D&Z, koji je za ovaj posao angažirao „Geo-eko", specijaliziranu tvrtku iz Zagreba, nije požurivao da ga završi u ugovorenom roku od devet mjeseci, tako je Grad rastegao plaćanje shodno stanju u blagajni. Jer, gradskoj vlasti se ne žuri. Rekao nam je to pročelnik Matko Segarić u ljeto 2010. godine, kada je konačno stigla naručena studija.
Ona je pokazala da stanje nije alarmantno, da se najgora riva na Jadranu neće baš sutra urušiti i da bi za njenu sanaciju trebalo 50 milijuna kuna. 


Grad planira taj projekt kandidirati za fondove EU, a jesu li već spremili dokumentaciju, kako je to Segarić najavio davne 2010. godine, nismo uspjeli doznati.
Nije ni važno, budući da se iz Grada najavljuje i raspisivanje urbanističko arhitektonskog natječaj za uređenja područja rive. O tome su se u nekoliko navrata vodili razgovori sa Zadarskim društvom arhitekata, da bi gradonačelnik Vrančić, poručio kako „u ovom trenutku ne zna" što će biti s tim više puta najavljenim natječajem.
I tako riva, koju je trebalo srediti prije svih Pozdrava sunca i Morskih orgulja kojima se gradska vlast kiti i ponosi, ostaje ispucano ogledalo Grada s tzv. najljepšom rivom na svijetu.

Zadarska riva je tužna, zapuštena i derutna.
Oni, koji odlučuju o njenoj sudbini, rijetko ili nikad na nju zalaze.