Smotra "Dani E-medice 2011." održana je prošlog vikenda u Dugoj uvali pokraj Pule, a sudjelovalo je 145 učenika i 85 nastavnika iz 19 škola u Hrvatskoj, dvije škole iz Slovenije te prvi put i škola iz Makedonije. Organizator i pokretač ovog projekta je Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, a iz Zadra su još sudjelovali učenici i profesori Pomorske škole, koja je škola partner, iako nije medicinske struke. Više o događaju rekao je Edin Kadić, idejni začetnik ovog projekta.

- Osnova cijelog ovog projekta su učenici i njihove teme. Oni su vodili gotovo sva predavanja, dok su profesori odradili samo dva. Učenici su ti koji su cijelu godinu radili projekte te su prezentirali što su napravili, a bilo je tema poput grafiti, piercing, tetovaže. Dok su jedni izlagali, drugi su ih slušali, a bilo je i druženja. Posljednji dan sve je rezimirano i dogovorene su teme koje će se raditi sljedeće godine, rekao je Edin Kadić, profesor u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru, a ujedno i pokretač ovoga projekta. Dodao je da je E-medica od prošle godine uvrštena u stručne skupove.

Svojim dolaskom ovu smotru uveličali su i Vlatka Klašnja iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Andreja Uroić-Lendekić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Zvonimir Stanić iz CARNeta. Medicinska škola Ante Kuzmanića pokrenula je ovaj projekt 2005. godine sa željom da na stečenim pozitivnim iskustvima strukovno poveže medicinske škole Republike Hrvatske, odnosno njihove učenike i nastavnike zdravstvenih predmeta u jedinstvenu virtualnu zajednicu. Ove godine na Smotri "Dani E-medice 2011." prvi put su sudjelovale Srednja zdravstvena in kozmetička šola iz Maribora, Zdravstvena šola iz Ljubljane i Srednja medicinska škola "Dr. Panče Karagjozov" iz Skopja.

U tri dana, koliko je trajala Smotra, predstavljeno je mnoštvo učeničkih projekata, radionica i prezentacija, koje su učenici radili pod mentorstvom profesora, poput projekta višejezični rječnik sa stručnim terminima na engleskom, hrvatskom, slovenskom i njemačkom te, naravno, latinskom jeziku, zatim učeničke prezentacije na temu djece leptira, matičnih stanica, tema vezanih uz dijabetes, pircing, tetovaže... Organizatori su istaknuli da je važno naglasiti da učenici sami radili na projektima i osmišljavali ih, dok su ih profesori usmjeravali i pomagali im.

Isto tako po završetku Smotre, dogovorene su i nove suradnje i projekti medicinskih škola za sljedeće okupljanje.

Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, kao nositelj projekta "E-medica", prošle godine je promovirana u Microsoftovu Inovativnu školu i predstavila je našu domovinu i projekt „E-medica" na Microsoft WorldWide Innovative Education Forum 2010. godine u Cape Townu (JAR). Ove godine Medicinska škola je uvela i pilot-projekt e-dnevnik, a očekuju se još i novi projekti koje će uvesti inovacije u školstvu. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, CARNet i Benq Austrija.