Vojne odore i replike pravog oružja uz realnu simulaciju borbenih djelovanja odlike su Airsofta, sporta koji odnedavno ima sve više poklonika širom Hrvatske, pa tako i u Zadarskoj županiji. Prošle godine u Zadru je osnovana Airsoft udruga Tovari, skupina entuzijasta koji u svoje slobodno vrijeme odlaze na različite terene i najjednostavnije rečeno - igraju se rata.

- Airsoft je simulacija borbenih djelovanja pješačkim naoružanjem, a umjesto streljiva koristimo homogene kuglice kalibra šest ili osam milimetara. Airsoft "oružje" je realistična kopija i kada ga uzmete u ruke, ne znate pouzdano radi li se o pravoj M16 ili airsoft verziji. Razlika, naravno, postaje jasna odmah pri korištenju, jer naše "oružje" za pogon projektila koristi stlačeni zrak ili plin. Borbene udaljenosti iznose do 50 metara za automatsko oružje, pa sve do 80-90 metara za repetirajuće snajperske puške, a poluautomatski snajperi su negdje između. Izbor oružja, ili bolje rečeno replika, je ogroman, od AK 47/74, M4/16, G36 u sve tri inačice, Beretta, Glock, Dragunov, Sig, Colt i mnoge druge, govore nam članovi ASU Tovara, predsjednik Šime Butić i tajnik Mario Križanović.
Borbe u kanjonu Karišnice

Trenutačno je u klubu devet članova i trojica guštera, a osim što često imaju treninge na terenima poput korita rijeke Karišnice ili u raznim napuštenim objektima, članovi idu na razne turnire, a u siječnju planiraju napraviti dvodnevni susret pod kodnim nazivom Coyote Creek, a na području Maslenice i Karina organizirati simulaciju Vijetnamskog rata.

- Naš prvi teren je kanjon rijeke Karišnice, a dobili smo ga na korištenje od Zavoda za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadru. Na tom terenu odigrano je već nekoliko većih jednodnevnih susreta/treninga s pedesetak ljudi i pokazao se kao jako dobar u smislu postavljanja vojnih postrojbi, ali i faktora iznenađenja, jer skriva mnoge udubine u velikom broju klisura, a sam krajolik ostavlja bez daha. U sklopu tog terena, samo nekoliko kilometara sjeverozapadno uz stari Maslenički most nalazi se oronula zgrada nekadašnjeg motela Plitvice, koji je uništen u Domovinskom ratu, a uz odobrenje vlasnika, dobili smo ga na korištenje za potrebe vojnih vježbi i simulacija urbane borbe, govore ASU Tovari, dodajući kako nekad za treninge koriste i šumski dio na predjelu Kožina.

Posebno su istaknuli odličnu suradnju s policijom i lovačkim društvima, kojima se javljaju prije svakog susreta te ih obavještavaju o terminima odigravanja susreta i broja sudionika.
"Pucačina" bez računala

U Dalmaciji djeluje desetak airsoft klubova, od kojih su najpoznatiji i najstariji ASK Poskoci s Brača, a najviše članova ima AK Šibenik. Zadarski ASU Tovari su najmlađi klub, ali imaju dobru perspektivu.

- Osnovani smo prošle godine. Goran Kovačević i Andrija Tartaro došli su na ideju osnivanja kluba/teama/udruge u Zadru kako bi stvorili malo veći klub istomišljenika koji su spremni odreći se svog slobodnog vremena i utrošiti ga u organizaciju. Smisao postojanja udruge prije svega je kvalitetno druženje na terenu, gdje u akcijama čišćenja uređujemo zapuštene terene ili odigramo poneki susret, kažu ASU Tovari.

Onima koji se žele baviti ovim sportom za početak je potrebno nabaviti pušku ili pištolj, bateriju i punjač za baterije, streljivo i, naravno, zaštitne naočale. Oprema se može i iznajmiti, a za ozbiljnije bavljenje potrebno je imati osnovnu opremu za koju će se izdvojiti četiri do pet tisuća kuna. Za airsoft su pogodni svi tereni, no najčešće se koriste veće površine, kako bi bilo što realnije.

Airsoft je adrenalinski sport koji nije opasan ukoliko se pridržavate pravila igre. Dosta vam je kompjuterskih igara i pucačina, želite provesti vrijeme u prirodi i provjeriti svoje sposobnosti u borbenim djelovanjima, javite se članovima udruge preko facebook stranice ASU Tovari, gdje možete dobiti potpunije informacije.