Dojmove i iskustva s višetjednog putovanja afričkim zemljama Nikolina Radić Ančić, zadarska novinarka, je pretočila u predavanje uz videoprojekciju naslovljeno "Hrvatskim stopama kroz Afriku (Uganda, Ruanda i Kongo)". Predavanje je u organizaciji Hrvatskog geografskog društva Zadar održano u utorak navečer u multimedijalnoj dvorani novog sveučilišnog kampusa. Predavanje je bilo vrlo dobro posjećeno, dijelom i zbog činjenice kako se netom prije njegova početka u istoj dvorani održao stručni aktiv za učitelje i nastavnike geografije Zadarske županije. Osim njih, u velikom su broju predavanje pratili studenti i profesori Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru.

U ime organizatora - Hrvatskog geografskog društva Zadar - okupljene su na početku predstavili, kazavši kako je riječ o početku uobičajenog ciklusa predavanja koje Društvo organizira tijekom akademske godine, dr. sc. Josip Faričić i Nina Lončar. Održana je minuta šutnje za nedavno preminulog Zdenka Matešića, prvog predsjednika Hrvatskog geografskog društva Zadar.

Radić Ančić je u Ugandi, Ruandi i Kongu zajedno s Jurom Miškovićem, poznatim fotoreporterom, boravila tijekom ljetnih mjeseci 2010. godine radeći seriju reportaža o hrvatskim misijama u tim zemljama za jedan naš dnevni list.

- Riječ je o dijelu Afrike koji je međusobno politički vrlo povezan, pa se političke prilike iz jedne zemlje prenose brzo i lako u drugu. Svakodnevni život ljudi koji tamo živi silno trpi zbog nepovoljnih političkih okolnosti. Znakovito je kako tamošnji žitelji nakon svih ratova i nemira koji od devedesetih godina na ovamo određuju njihove sudbine za sebe kažu kako ne bi željeli da im se dogodi "balkanizacija Afrike"! Naravno, najpoznatiji je sukob ruandskih etničkih zajednica, manjinskih Tutsija i većinskih Hutua iz devedesetih godina koji je rezultirao milijunskim žrtvama te se "prelio" u Kongo gdje nestabilnost, dijelom zahvaljujući eksploatatorski nastrojenim stranim silama, traje još i danas, kazala je na početku svog predavanja Radić Ančić i nastavila:

- Iako tamo vlada veliko siromaštvo i čak polovica ukupnog stanovništva nema barem jedan obrok svakog dana, riječ je o području velikih prirodnih bogatstava. Velikom broju djece pomažu misionari osiguravajući im barem taj jedan dnevni obrok.

Radić Ančić je nastavila govoriti poglavito o Ruandi, jednoj od najnapučenijih afričkih zemalja i doživljajima koje su ona i Mišković tamo proživjeli posebno ističući zanimljivosti poput onih o neredu u prometu, urednosti stanovništva usprkos uvjetima života, kulturama koje se uzgajaju u plodnoj Ruandi, našim franjevcima i njihovim misijama i tečajevima koje organiziraju, organizaciji škola, ratnim udovicama, uobičajenoj poligamiji... Nakon što je u kraćem obimu izložila i doživljaje iz Ugande i Konga vrlo zainteresirana publika je predavačici postavila nekoliko pitanja.