Branitelji sa zadarskog područja jutros su krenuli na put u Haag kako bi sudjelovali na prosvjedu u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa. Klaudio Vidaić iz zadarske HVIDR-e rekao je kako je iz HVIDRE otputovalo samo 14 osoba, jer je riječ o invalidima, i nije lako podnijeti put, koji traje dvadesetak sati.

Od prosvjeda u Haagu očekuje se pokazivanje zrelosti i dostojanstva, te da će sve proći bez izgreda.

- Očekujemo da barem dio Europe i svjetske javosti shvati da se devedesetih godina nije radilo o nekim lokalnim sukobima, nego se radilo o obrambenom Domovinskom ratu i da se zna tko je agresor i tko je žrtva. Mnogi nisu ni mogli znati što se odvijalo na ovim prostorima, jer se ni naša politika nije trudila da dokaže što se točno dogodilo, kaže Vidaić.

Na pitanje može li se nešto bitno promijeniti za branitelje i kako će se branitelji nositi s predizbornim vremenom Klaudio Vidaić kaže kako se greške ne bi trebale ponavljati.

- Teško da će se nešto posebno iskoristiti u odnosu na ono što je bilo do sada, jer sada je nadmetanje tko će braniteljima ponuditi više. No hrvatski branitelji se drže one stare "ako vas netko napravi budalom jednom, to je njegova sramota, a ako vas netko napravi budalom dva puta, to je vaša sramota", tako da je teško da će netko moći manipulirati braniteljima na ovim izborima, kaže Klaudio Vidaić.

Organizatori sutra u Haagu u 14 sati najavljuju do sada najveći prosvjed protiv teze o Oluji kao zločinačkom pothvatu.