S obzirom da ne postoji opasnost da bi Tomislav Horvatinčić mogao utjecati na svjedoke, on će danas tijekom dana biti pušten iz pritvora", rekao je za Index Branko Ivić, istražni sudac u Šibeniku dodajući da je prihvatio zahtjev DORH-a da se Horvatinčiću zabrani upravljanje motornim vozilima ili plovilima.

Ako bude vozio odmah se vraća

"Ukoliko se Horvatinčića zatekne u upravljanju makar i na trenutak, on se vraća u pritvor", rekao je sudac Ivić za Index dodajući kako je zapravo riječ o uvjetnom puštanju Horvatinčića na slobodu.

Podsjetimo kako je Općinska državna odvjetnica iz Šibenika Irena Senečić potvrdila Indexu da je uputila prijedlog za produljenje pritvora zbog desetaka Horvatinčićevih prometnih prekršaja na kopnu i na moru.

Razočarana odvjetnica talijanske obitelji

"Što drugo mogu reći nego da sam razočarana", bio je prvi komentar Anamari Laškarin, odvjetnice obitelji poginulih Talijana. Kako je naglasila u izjavi za Index, očigledno se zanemarilo kako Horvatinčiću nije prvi put da ima ovaj slučaj, nego se radi o nečem što je učestalo.

Iako to odvjetnica nije izrijekom rekla, mislila je na slučaj iz veljače 1980. godine kada je Horvatinčić u Zagrebu skrivio prometnu nesreću u kojoj je ubio 75-godišnju pješakinju i teško ozlijedio njezinu 53-godišnju kći koja je završila u kritičnom stanju. Početkom siječnja 2009. godine u Bregani je uzrokovao prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđeno dvoje djece u dobi od 9 i 11 godina te njihovi roditelji.

Bizarne izmjene iskaza

"Što se tiče utjecaja na svjedoke, ne slažemo se s tom odlukom. Trebao se produžiti pritvor zbog bizarnih izmjena iskaza ključnih svjedoka", kazala je Laškarin podsjetivši na iskaz Horvatinčićeve partnerica Anice Đerđe Dilber koja je prije dva dana prvi put rekla da mu je prije nesreće pozlilo i da mu je glava klonula.

Horvatinčićevi odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica požalili su se jučer medijima da je njihov klijent nestrpljiv i da je mogao biti pušten već jučer, nakon što su ispitani svi svjedoci.

Sudac Ivić je, inače, na bolovanju i na sud dolazi samo zbog odluke o puštanju ili nastavku pritvora. Otegotna okolnost za kontroverznog poduzetnika moglo bi biti uključivanje novih svjedoka u slučaj, poput Nikole Beusana, lučkog kapetana iz Dubrovnika, koji ga je još 2008. kaznio zbog opasnog glisiranja u Zatonu kraj Dubrovnika.

Horvatinčić u pritvoru od 16. kolovoza

Tada ga je prijavila grupa mještana, a kapetan Beusan mu je na licu mjesta naplatio kaznu zbog glisiranja preblizu obale. To je i bio neposredan povod da se zatraži produljenje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Tomo Horvatinčić u pritvoru je od 16. kolovoza, kad je kod otočića Maslinovika u šibenskom arhipelagu gliserom usmrtio bračni par Salpietro iz Padove.