Studentski dom u Zadru posljednja dva ljetna mjeseca, dok su studenti odmarali od svojih obveza, poslovao kao hostel i na taj način pridonio turističkoj sezoni. Nije to nikakva novost, jer Studentski dom na ovaj način djeluje već godinama, a kako doznajemo od Ivanke Kuzmar Šubašić, voditeljice Studentskog doma, hostel su i ovog ljeta posjetili mladi iz cijelog svijeta

- Studentski dom Sveučilišta u Zadru i ove je godine poslovao kao hostel i to u razdoblju od 16. srpnja do 30. kolovoza. Poznato je da Dom raspolaže sa 97 soba, koje su na raspolaganju i gostima tijekom sezone. Od tih 97 soba, 18 je trokrevetnih i 79 dvokrevetnih, a Dom može primiti 212 gostiju, kazala je Kuzmar Šubašić, istaknuvši da svaka soba ima svoju kupaonicu, a gostima je na raspolaganju info kabinet, tri čajne kuhinje, dvije TV dvorane, dvije multimedijalne dvorane, praonica te dvorište unutar zgrade za večernje aktivnosti i druženja.

Kako je naglasila voditeljica, tijekom protekle sezone, odnosno u srpnju i kolovozu, dok je Dom radio kao hostel, posjetila su ga 1.184 gosta iz 49 zemalja, a ostvarili su 3.038 noćenja.

- Najveću popunjenost kapaciteta hostel je ostvario u vremenu od 20. srpnja do 15. kolovoza. Popunjenost je u odnosu na prošle godine bila približno ista, a ovogodišnja novost je ostvaren veći broj noćenja individualnih gostiju, istaknula je Kuzmar Šubašić, napomenuvši brojne ljetne škole organizirane u Studentskom domu tijekom posljednja dva mjeseca različitih sudionika, poput Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Sveučilištem iz SAD-a.

Naglasila je također da su u ovim ljetnim školama sudjelovale i različite udruge i to ELSA - Međunarodna udruga studenata prava, USDM - Međunarodna udruga studenata dentalne medicine te Zoranićeva arkadija - Međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika.

Cijena noćenja u ovom hostelu iznosi 120 kuna, u što je uključena i boravišna pristojba i PDV, a voditeljica je naglasila da je, kao i proteklih godina, i ove sezone uz smještaj u hostelu bila organizirana i prehrana u restoranu Barbakan, Poslovnog centra Sveučilišta u Zadru i to uglavnom za grupe.

- Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, zatim slijede gosti iz Španjolske, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Litve, SAD-a, Belgije, Nizozemske, Irske, Austrije, Švicarske, Koreje, Slovenije, Slovačke i drugih, naglasila je Kuzmar Šubašić, dodavši da je riječ uglavnom o gostima "u prolazu", koji su u hostelu odsjedali tek dva do tri dana.