Analize provedene u vinogradima na širem benkovačkom području, uključujući Nadinsko blato, te na Baštici pokazuju da vinogradare i vinare očekuje teška vinarska godina. Ocjena je to Marine Pavlović, vrhunske enologinje, koja je iz vinarije u Benkovcu prešla u privatne vode i osnovala obrt ZM Agro.
U ZM Agro bave se savjetovanjem u području poljoprivrede, prije svega u vinarstvu i vinogradarstvu. Uz to pružaju se savjeti pri nabavci opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, savjetovanje u vinskom zakonodavstvu te analiza vina. U odlično opremljenom laboratoriju u Poduzetničkom inkubatoru na Novom Bokanjcu dovoze se uzorci grožđa praktično s područja cijele županije i obavlja se kemijska analiza mošta. Marina Pavlović je zadnja dva tjedna stalno na terenu u prikupljanju uzoraka i vjerojatno je u ovom trenutku najmjerodavnija osoba za davanje ocjena ovogodišnje kvalitete grožđa. Njena realna ocjena potvrđuje ono što se do sada govorilo, odnosno da su suša, ekstremno visoke temperature, kao i vremenske nepogode tijekom proljeća uzele danak na kvaliteti grožđa.
– Sve je mimo pravila. Došlo je do prisilne zriobe grožđa. Šećeri su, kako je iznimna suša, otišle u nebo, a kiseline su ostale visoke. Ne možemo pričati o tehnološkoj zrelosti grožđa nego baš o prisilnoj zriobi. Randmani su slabi i ako budu iznosili 50 posto bit će super. Ova suša je posebno pogodila mlade vinograde, dok su stariji vinogradi lakše podnijeli visoke temperature. To je globalna ocjena stanja u Zadarskoj županiji, bez obzira radilo se o polju, kršu ili kamenu. Tamo gdje nema navodnjavanja takva je situacija. Možda je stanje prema Stankovcima malo bolje, ali još nisam mjerila na tom terenu pa ne mogu reči točno, kaže Marina Pavlović te dodaje:
– Ovo je elementarna nepogoda. Vinogradari u Nadinskom blatu kažu da im prava kiša nije pala od ožujka. Tijekom proljeća bio je mraz. Nešto je ipak ponovno počelo iz tih oštećenih trsova, dalo je rod, ali sada je suša učinila svoje. Na Baštici je padala i tuča. Sve to utjecat će na daljnji razvoj mladih vinograda. Sljedeća rezidba će trebati biti radikalnija, na štetu količine. Vinogradari su prisiljeni na takve poteze jer cijela ova situacija utječe na iscrpljenost vinograda i na kvalitetu grožđa. Loše vremenske prilike iz ove godine osjećat će se i na berbi 2012.
Pavlović prognozira da će ovogodišnja berba u Ravnim kotarima, koja je započela berbom merlota i drugih ranih sorti, biti gotova do 1. listopada ma koliko to zvučalo nevjerojatno. Pitanje je što će sada napraviti vinari sa sirovinom koja im je na raspolaganju.
– Vinari koji imaju tu mogućnost mogu kombinirati različite sorte, na primjer, grenache i plavinu sa sortama (merlot, cabernet, syrah i drugima koje imaju visoke sladore i kiseline). Te su sorte bolje podnijele sušu i imaju dovoljno soka u bobicama pa kiseline prirodnije padaju, a šećeri sporije rastu. Onima koji imaju čiste sorte kod kojih su šećeri otišli na dvadeset i pet ili dvadeset i šest gradi bit će teško. Zahtijevat će se upotreba dobrih kvasaca, pravilna vinifikacija, kaže Pavlović.
Kiša bi pogoršala situaciju
Ako bi iznenada pala kiša, situacija bi se dodatno pogoršala, kako kaže Pavlović:
– Bojim se da bi situacija bila još gora. Kod sorti koje još imaju soka, nisu se još osušile, došlo bi vrlo vjerojatno do pucanja bobica i njihova truljenja. Kasnije bi bilo problema u fermentaciji i bila bi slabija kvaliteta vina. Najbolje bi bilo kada se vrijeme ne bi mijenjalo idućih deset dana, da se po redu pobere što se ima pobrati.