Istarski župan Ivan Jakovčić je na konferenciji za novinare u Umagu, osvrnuvši se na aktualna zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i pulskom biskupijom, istaknuo kako je u tom slučaju na djelu pokušaj dijela političkih i crkvenih krugova u Italiji, da koristeći ugled Svetog Oca, ostvare reviziju Osimskih i drugih sporazuma koje su potpisale Talijanska Republika i bivša SFRJ.
To je suština ove nedopustive inicijative, to je flagrantan pokušaj, gdje se koristeći sporazum s trećom državom, tj. Vatikanom revidiraju ugovori između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, kao sljednice SFRJ, s Talijanskom Republikom, rekao je Jakovčić.


HTV-ov dopisnik iz Vatikana Sivije Tomašević razgovarao je sa zamjenikom šefa ureda za tisak Svete Stolice, Cirom Benedettijem. U Vatikanu se ne zna ništa o polemikama u Hrvatskoj. Benedetti nije mogao kazati ništa više o dokumentima i ostalom dok ne izvidi što je na stvari. Ali, u načelu, bivše vlasništvo treba pripasti bivšem vlasniku. Danas su svi vatikanski uredi zatvoreni, pa se neće moći doznati novi detalji.

Prema pak Jakovčićevim riječima činjenice su jasne i to da su međunarodnim sporazumima i zakonima izvršena sva obeštećenja prema optantima, te su i benediktinci iz Praglie obeštećeni. Time je jasno, smatra Jakovčić, da ne polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske ili bilo koga u Hrvatskoj.

Vatikanske igre - deložacija iz Eufrazijane?

To nije samo crkveno pitanje, već prvenstveno pitanje međunarodnih sporazuma, naglasio je istarski župan koji smatra da je u pitanju jednostrani akt Svete Stolice. Upravo ta činjenica stvara razlog za veliku zabrinutost, drži Jakovčić. Stoga je pozvao prije svih Vladu i Ministarstvo pravosuđa, kao i druga nadležna tijela Republike Hrvatske, da odmah i u cijelosti odbace zahtjev benediktinaca iz Praglie kao potpuno neutemeljen.

Bilo koji akt kojeg bi donijelo bilo koje državno ili drugo tijelo u Hrvatskoj stvorit će pravni presedan u međudržavnim odnosima. U tom slučaju neće bankrotirati samo Biskupija Porečka i pulska, već je moguće očekivati desetke tisuća novih zahtjeva koji bi mogli dovesti u pitanje vlasništvo, ne samo u nekadašnjoj Zoni B i Istarskoj županiji, već i na području Rijeke i Dalmacije, napomenuo je Jakovčić.