U sklopu Dana sunca, udruga Eko Zadar poziva na predavanje Ognjena Andrića pod nazivom „Zeleno Zlato" - super-hrana s Banije koje će se održati u srijedu, u 18 sati u Studentskom klubu „Božo Lerotić".

Ognjen Andrić je predsjednik Društva za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato" koje već dvije godine provodi socijalni samoodrživi projekt sakupljanja i prerade samoniklog ljekovitog bilja na području Banije. Korisnici projekta su ugrožene skupine koje angažmanom na sakupljanju bilja iz divljine zarađuju dodatni prihod, a otkupne cijene bilja su pet puta veće od tržišnih. Bilje se otkupljuje na kućnom pragu i posebno razvijenom tehnologijom prerađuje u fini prah od mješavine bilja koji se prodaje kao dodatak prehrani i spada u kategoriju super-hrane (super-food). Super-hrana je danas jedan od najbrže rastućih segmenata u prehrani i farmaciji. Projekt je sufinanciran sredstvima finske i nizozemske vlade. Andrić će govoriti o razvoju projekta od ideje do realizacije, a ovaj projekt može poslužiti kao inspiracija sličnim projektima i na zadarskom području. 


 
U četvrtak će, također u Studentskom klubu „Božo Lerotić" u 18 sati, predavanje pod nazivom „Klimatske promjene - prijetnja i šansa" održati Tomislav Toth. novinar i publicist, osnivač i glavni urednik mjesečnika Majstor, član Vijeća Zelene liste.