Više od petnaest opatijskih kafića zatvorit će svoja vrata gostima tijekom iduće srijede, 13. srpnja, čime će njihovi vlasnici na jedan dan izraziti nezadovoljstvo nemogućnošću kasnijeg rada u ljetnim mjesecima, odnosno znak prosvjeda protiv Odluke o radnom vremenu u ugostiteljstvu Grada Opatije.

- Činjenica je kako se trend izlazaka i noćnog života u Opatiji drastično promijenio, jer ljudi izlaze kasnije, odnosno nakon ponoći kada završavaju razne manifestacije, poput glazbenih koncerata ili predstava.

Gosti ljeti preferiraju zabavu na otvorenim prostorima , kao što su terase, no Odlukom o radnom vremenu u ugostiteljstvu iz 2007. godine one u Opatiji mogu poslovati samo do 2 sata iza ponoći.

Mišljenja smo kako je potrebno hitno produljiti radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata te njihovih terasa do 4 sata ujutro, naravno uz poštovanje dozvoljenih granica buke da se ne remeti javni red i mir, navode opatijski ugostitelji u svom pismu gradonačelniku Ivi Dujmiću.

Ukoliko »dan zatvorenih vrata« u kafićima ne bude imao efekta na izmjenu sporne odluke, opatijski ugostitelji kažu kako će od 20. srpnja biti prisiljeni i na duže vrijeme »staviti ključ u bravu«, jer su ovakvom politikom Grada dovedeni na sam rub egzistencije, što bi moglo rezultirati i otpuštanjem velikog broja njihovih djelatnika.

Ugostitelji ističu i kako su u posljednjih nekoliko tjedana njihove prostore na osnovi prijava od strane Grada Opatije posjećivali djelatnici raznih inspekcija, zbog čega im je nanesena velika materijalna šteta.

Vlasnici opatijskih kafića dodaju kako se posljednjih godina u Rijeci učestalo radi na promociji i poboljšanju noćnog života, što donosi profit riječkim ugostiteljima te puni budžet Grada Rijeke, dok Opatija na tom polju stagnira zbog čega oni gube klijentelu.
Rad do jutra

- Centar Opatije ne može biti Zrće jer u našem gradu postoji dvadesetak hotela čije je poslovanje ugroženo ukoliko se iz kafića čuje buka sve do ranih jutarnjih sati. Ako je neki objekt registriran kao noćni bar, to ne znači da on može raditi do 6 sati ujutro ukoliko se nalazi na javnoj površini, jer to smeta ostalim gostima, kazao je gradonačelnik Dujmić, dodavši kako je potrebno da svi turistički subjekti u Opatiji nađu zajednički jezik.


Dujmić je istaknuo i kako je 2009. godine radno vrijeme u kafićima produženo do maksimalnih 2 sata u noći tijekom turističke sezone, no da više od toga zasad neće biti moguće, a i naveo je kako su u posljednje vrijeme učestale pritužbe hotelijera zbog konstantnog nepridržavanja odluke o radnom vremenu od strane ugostitelja.

Kao jednu od mogućnosti da se produži radno vrijeme u kafićima opatijski gradonačelnik vidi u osmišljavanju vlastitih manifestacija u njihovim objektima i na terasama, čime bi ugostitelji dobili priliku da tijekom pojedinih dana ili vikenda rade i do jutarnjih sati.