Sudsko vijeće Haškog suda danas odlučuje o zahtjevu Vojislava Šešelja da se prekine njegovo suđenje te da se vođa Srpske radikalne stranke pusti na slobodu.

Nikada do sada Haški sud nije prihvatio takav zahtjev optuženika. Suci trebaju odlučiti jesu li tužitelji donijeli i jedan valjan dokaz protiv Šešelja te je li potrebno da njegova obrana iznese svoje dokaze ili je to nepotrebno pa će vođa radikala odmah na slobodu.

Traži 10 milijuna eura odštete

U raspravi održanoj 9. ožujka Šešelj je od Haškog suda tražio i isplaćivanje odštete od 10 milijuna eura te ponovio zahtjev za puštanje, jer "Tužiteljstvo nije ništa dokazalo protiv njega".

U ovome trenutku suci moraju procijeniti jesu li tužitelji pokazali dovoljno dokaza po svim točkama optužnice ili zbog nedostataka dokaza odbacuju cijelu optužnici ili samo neke njezine dijelove. Vođa radikala se u haškom pritvoru nalazi od 2003. godine, a sudi mu se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona te običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Objavljivao imena zaštičenih svjedoka

Šešelju je suđenje počelo u studenom 2007. godine, a u siječnju 2009. godine je dodatno optužen zbog nepoštivanja suda, jer je objavio imena i druge osobne podatke troje svjedoka čiji identitet je Haški sud zaštitio. U srpnju 2009. godine je osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

U veljači 2010. godine je drugi puta optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svjedoka. Šešelj se Haškom sudu dobrovoljno predao 24. veljače 2003. godine, odmah nakon što je objavljena optužnica protiv njega.