Temeljem Uskočkog istražnog naloga Miho Zrnić Marinović uhićen je u srijedu ujutro u Zadru, pretražen mu je dom i ostale prostorije (automobil, uredi i sl.), a potom je prepraćen u Uskočko središte u zagrebačkoj Gajevoj ulici gdje je na okolnosti optužbe u nazočnosti svog branitelja Andreja Korljana iznio svoju opsežnu obranu.

- Svoj petorici osumnjičenika, pa tako i mom klijentu, određen je istražni zatvor u trajanju do 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke koje vezano uz ovaj slučaj sudac istrage kani ispitati - rekao je Andrej Korljan, kojega je Zrnić Marinović angažirao za svoju obranu.

Policija je, podsjetimo, "dalmatinskom kralju otpada" ušla u trag nakon što je zbog "muljaža" s Fimi medijom uhićen Vinko Mladineo. Polovicom siječnja uhićen je temeljem Uskočkog naloga zbog sumnjivih poslova s Fondom vezanim uz poslove sanacije Tvornice glinice u Obrovcu "teške" ukupno 11 milijuna kuna. Iz istražnog zatvora u Remetincu pušten je prije osam dana, a Mladineo svega dva dana ranije, da bi potom, obojica u srijedu, ponovno bili uhićeni.

Priča sama po sebi ne bi bila zanimljiva da nije riječ o optužbama o kojima se glasno u javnosti govorilo još prije dvije godine. Tada se, naime spominjao i šverc plastičnog otpada iz BiH i Srbije u Hrvatsku koji se tada, navodno već tri godina odvijao uz naklonost tadašnjeg vrha HDZ-a. Bešenić je, naime, i sama članica HDZ-a te bivša saborska zastupnica, za Mioča se znaalo kako je blizak s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, a u Zrnićevoj zagrebačkoj poslovnici kao administrativni referent zaposlena je supruga bivšeg Mladineovog bliskog suradnika, zaduženog upravo za PET ambalažu.
Istraga o Matulović-Dropulić?

Otkako se započelo odmotavati klupko sumnjiva poslovanja Fonda sve glasnije se govori i o tome da je cijeli projekt otkupa i prerade ambalaže bio usko povezan s donošenjem Zakona o zbrinjavanju ambalaže i njezinoj preradi. Kako je on donesen za mandata bivše ministrice Marine Matulović Dropulić, navodno bi i njoj Uskočki istražitelji mogli uskoro zakucati na vrata.

Ono što još uvijek ostaje zagonetkom u cijeloj priči oko "PET afere" pitanje je što se konkretno događalo s novcem koji je iz Fonda izvučen preko spomenutih tvrtki i kome su zapravo milijunski iznosi bili namijenjeni. Trag novca, međutim vodi do inozemnih računa, a tko se sve njime "služio" trebalo bi se razotkriti kroz ovaj sudski postupak.