ZADAR- Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije danas je predstavila Katalog fotografija nastao temeljem bogatog fundusa snimaka prirodne ljepote i fenomena same ustanove. 


Katalog je tiskan u 500 primjeraka, za sada samo na hrvatskom jeziku, namjera je izdavača da tu publikaciju upotrebi u promotivne, informativne, edukativne i turističke svrhe. Zato je na naslovnici Top pet lokaliteta o kojima brine ova ustanova i koji su turistički atraktivni, kazao je ravnatelj Mirko Đinđić, ističući kako veliku vrijednost ima CD koji ide uz Katalog.

Stručna suradnica Teuta Babajko „prošetala" je novinare zaštićenim lokalitetima, dok je glavni nadzornik Zoran Božić ukazao kako je prošle godine na njima imao tri slučaja „kršenja" zakona o prirodi. U jednom je već upozorenje bilo djelotvoran lijek na ljudski nemar, dok su u preostala dva slučaja morali koriisti mehanizme kažnjavanja.
Javna ustanova zapošljava troje djelatnike uz troje sezonskih nadzornika, a brine o 18 lokaliteta na kopnu i moru. -Ove bi godine zaštitu konačno trebao dobiti i Perivoj kraljice Jelene u Zadru koji ima svoju povijest. Procedura zaštite jako je duga, istaknuo je Đinđić, najavljujući da će taj status nakon preventivne zaštite dobiti još Crnika na Pagu, šuma Soline, te okamina iz uvale Brbinjšćica na Dugom otoku te kanjon Kličevice.