Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je jučer popodne Hini kako je zabilježeno nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva u naselju Smilčić i općini Viškovo, istaknuvši kako su ti popisivači isključeni, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.

Naime, u navedenim su mjestima popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

- Istina je da su zabilježeni slučajevi nepravilnosti u naselju Smilčić i općini Viškovo. Državni zavod za statistiku odmah je reagirao na te nepravilnosti, ispričao se građanima i ispravio nepravilnosti. Uvjereni smo da je do nepravilnosti došli iz neznanja, a ne iz nekih drugih pobuda, navode u DZS-u.

Naglašavaju kako su popisivači isključeni iz Popisa stanovništva, a njihovi kontrolori suspendirani dok se ne utvrdi njihova eventualna odgovornost.

Potvrdili su i da je popisivač u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisali grkokatoličku vjeru.

DZS se isti dan, čim je greška uočena, ispričao građanima, poništio popisnice i proveo novo popisivanje u prisustvu popisivača, kontrolora i instruktora.

Vezano za slučaj u Viškovu, DSZ ističe kako je riječ samo o jednom slučaju, u kojem je greška odmah ispravljena. "Smatramo da se nije radilo o zloj namjeri, već o neznanju, jer su narodnost i jezik bili ispravno upisani", navode iz Državnog zavoda za statistiku.