Tvrtka "Adriatik gradnja" registrirana je na Trgovačkom sudu u Zadru u svibnju 2010. godine s 20 tisuća temeljnog kapitala za djelatnosti u graditeljstvu, odnose s javnosti, pružanje usluga u turizmu, pripremu i usluživanje hrane i pića, zastupanje inozemnih tvrtki, iznajmljivanje plovila i cijeli niz drugih djelatnosti. No, pažnju na tvrtku sa sjedištem u Ulici Nikole Tesle 12b privuklo je ime jednog od suvlasnika - generala Ante Gotovine. S potrebnim ovlastim i punomoći generala Ante Gotovine tvrtku je osnovao njegov dugogodišnji prijatelj Željko Dilber.
- Ideja je bila moja, on ju je prihvatio i osnovali smo poduzeće koje dosada nije sklapalo nikakve poslove i u stvari je "zamrznuto" i počet će s radom čim Ante bude oslobođen i vrati se u Zadar i Hrvatsku - kaže Dilber objašnjavajući da je uobičajeno registrirati puno veći broj djelatnosti od onih kojima se poduzeće kasnije zaista bavi. Dilber je svjestan da bi ime generala Gotovine moglo biti i te kako jak poslovni adut "Adriatik gradnje", ali je uvjeren da to ne bi imalo presudan i dugotrajan utjecaj na poslovne partnere: ako valjaš, valjaš, ako ne - propadaš, smatra Dilber. Vrlo slično razmišljaju zadarski građevinski poduzetnici koji su više puta financijski pomagali rad Zaklade za istinu o Domovinskom ratu.

Čast i zadovoljstvo
- Meni bi bilo čast i zadovoljstvo da general Gotovina radi s našom tvrtkom u bilo kojoj varijanti. Kao partner, izvođač radova, investitor, u svakoj varijanti - kaže Stanko Zrilić, zadarski dožupan i 15-postotni suvlasnik "Gortan-Zadra". S njim se slaže i poznati zadarski poduzetnik Zvonimir Nižić Grof.

- Zašto ne? Meni bi bilo drago da Gotovina postane uspješan poduzetnik - kaže suvlasnik "Jadere".

- Da. Tvrdo da - odgovara Mladen Modrić Padela na naš upit bi li njegova građevinska tvrtka "Testudo" surađivala s poduzetnikom Antom Gotovinom.

- Prihvatili bi ga sa zadovoljstvom kao potencijalnog partnera - rekao je Padela nakon obavljenih konzultacija sa svojim poslovnim partnerima. Velibor Zaninović, direktor "Tenosa" koji je u vlasništvu Zdenka Grge Zrilića, smatra da poslovna suradnja s bilo kime, pa tako i generalom Gotovinom, ovisi ponajprije o postojanju zajedničkih poslovnih interesa i kompatibilnih programa. - Teoretski - da. Mi smo poslovno otvoreni za sve, nemamo predrasuda. Bio to Gotovina ili netko drugi, ako imamo zajedničke interese, dobar program i financijsku potporu, suradnja je moguća. U poslovnoj suradnji inače ne vidim političku konotaciju.

Drugim riječima, Gotovina ne bi imao ni privilegija, ali ni probleme zato što je general Gotovina. Kao i svi drugi naši poslovni partneri: u startu nema ni pozitivne ni negativne diskriminacije prema ikome - kaže Zaninović. - Radimo s puno tvrtki, neke od njih su velike i u svjetskim razmjerima, a pravilo je da se moraš uklopiti cijenom, kvalitetom i poštivanjem rokova. To je naše sveto pismo, na tim osnovama možemo poslovati sa svima, pa i s generalom Gotovinom, samo neka mu poduzeće bude kvalitetno i neće biti prepreka. Nedvojbeno je da u poslu nema emocija i nije bitno kako se tko zove, nego kako radi - izjavio nam je Tomislav Škara iz građevinskog poduzeća "Franto".

Nema prepreke
- Ma radit ću sa sa svima na svijetu, mogu biti i iz Libije ili Hrvatske ili Srbije, važno je samo da posluju po zakonima RH! Nema ni jednog razloga da ne poslujem i s tvrtkom časnog generala Gotovine, dapače, vrlo rado - rezolutan je bio i vlasnik zadarskog poduzeća "Ploter". Gotovo identično razmišlja i vlasnik "Lignuma" i "Vodoinstalacije" Ivan Jurjević.

- Osobno sam i bez upletanja svojih poduzeća pomogao Zakladu za istinu o Domovinskom ratu i za to od njih dobio priznanje. Prvi put čujem za to poduzeće, ali nema prepreke poslovnoj suradnji s poduzećem generala Gotovine i Željka Dilbera, jedini je uvjet da to bude čist i zakonit posao, a to je moj princip rada sa svima - kaže Jurjević.