O datumu početka školske godine od jeseni će odlučivati županije. Školska godina 2011/2012. tako će početi 5. rujna, no županije koje to žele moći će odgoditi početak nastave za dodatnih tjedan dana, odnosno do 12. rujna. "Izgubljeni" tjedan nadoknadit će u zimskim praznicima, koji se produžuju na tri tjedna, ali će u županijama koje odgode početak nastave trajati dva umjesto tri tjedna. Proljetni se praznici pomiču na tjedan dana prije Uskrsa, te završavaju uskrsnim ponedjeljkom.

Novi sustav planiranja školskih praznika pravilnikom je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, kako bi ih uskladilo s potrebama hrvatskog turizma. Tako školarci u priobalju neće morati u školu u jeku turističke sezone, a oni koji idu na skijanje izbjeći će najskuplji termin početkom siječnja, tvrde u Ministarstvu turizma gdje je jučer predstavljen novi pravilnik.

- Ovo je iskorak u pravom smjeru. Hrvatska mora turistički disati - ocijenio je ministar turizma Damir Bajs, koji smatra da će se decentralizacijom školskog kalendara omogućiti produljenje glavne turističke sezone, i bolja turistička iskoristivost uskršnjih i zimskih praznika. Predstavnici turističkih udruženja, koji ovakav potez priželjkuju već godinama, tvrde da će se fleksibilnim praznicima produžiti sezona na Jadranu, a roditeljima omogućiti odmor u jeftinijim terminima.

Županije svoje prijedloge školskog kalendara moraju izraditi i poslati na uvid Ministarstvu obrazovanja do 1. lipnja, a pritom moraju voditi računa da ispune 175 nastavnih dana određenih zakonom. Promjenjiv će, osim početka školske godine, biti treći tjedan zimskih praznika koji prema kalendaru za šk.god. 2011/2012. traju od 27. prosinca do 13. siječnja, te prva polovina proljetnih praznika, koji traju od 2. do 6. travnja.

Dok su zimski praznici dobili tjedan dana više nego dosad, proljetni odmor skraćen je za tri dana, što će maturantima, kojima nastava završava 18. svibnja, omogućiti više nastavnih dana u kontinuitetu. Kraj nastavne godine isti je za sve škole, i određen je za 15. lipnja.


Kalendar školske godine 2011./2012.

Početak nastave 5. ili 12.rujna

Zimski odmor 27. prosinca do 6. ili 13. siječnja

Proljetni odmor 2. do 6. travnja ili 5. i 6. travnja

Završetak nastave 18. svibnja (maturanti), 15. lipnja (ostali)


Uskoro nove mjere za stimuliranje domaćih maturalaca

Zahvaljujući potporama Ministarstva turizma, prošle je godine u Hrvatsku na maturalac otišlo 16.000 maturanata, rekao je ministar Bajs odgovarajući na pitanja novinara.

- Aranžmani za maturalce u zemlji upola su jeftiniji nego oni u inozemstvu, a nitko ne može dati nalog učenicima kamo da putuju - kazao je Bajs. Ministar Fuchs najavio je da će u najskorije vrijeme predložiti nove mjere za stimuliranje "domaćih" maturalaca.