Svečano otvorenje regionalnog kruga 49. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa upriličeno je jučer u koncertnoj dvorani zadarske Glazbene škole "Blagoje Bersa". Uz učenike škole te ostale natjecatelje koji su ovom prigodom zajedno sa svojim mentorima u Zadar stigli iz cijele države, jučerašnjoj su svečanosti nazočili i ostali nastavnici škole, a pozdravnim su se govorima obratili Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole "Blagoje Bersa" i Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Zadarske županije.

- Naša škola je i prije dvije godine bila domaćin državnog natjecanja zbog čega smo izuzetno ponosni. Iz toga možemo vidjeti kolika je zapravo važnost rada naše škole i svih naših kolega nastavnika u jačanju one duhovne komponente i to kroz glazbu, koja je potrebna svakom čovjeku. Ovaj događaj za nas je priznanje, ali i obveza za daljnji rad i razvoj, istaknula je Višić Karavida, zahvalivši se svim nastavnicima i mentorima na trudu koji ulažu kako bi svojim učenici utkali ljubav prema glazbi, kao i svim učenicima na njihovu vrijednom doprinosu te Zadarskoj županiji, koja kao osnivač ove zadarske škole redovito podržava i prati rad i razvoj mladih glazbenika.

S pozdravnim govorom te riječima hvale i podrške obratio se i Ivan Šimunić, istaknuvši da je Zadarska županija ponosna na ovu školu, čije aktivnosti sa zadovoljstvom podržava.

- Glazba je jedna od neizbježnih komponenti svakog čovjeka, a i osobno sam oduvijek doživljavao kao najemotivniju umjetnost. Ponosni smo na ovu školu te na sveukupnu glazbenu tradiciju koju Zadar čuva, a o čemu dovoljno govori sam naziv ove škole, kazao je Šimunić, zažaljevši potom puno uspjeha svim natjecateljima te nadu da, kako je kazao, svi oni neće zanemariti i onu duhovnu komponentu, jer naposljetku svrha umjetnosti je učiniti čovjeka boljim.

Natjecanje koje je otvoreno jučer u Zadru trajat će sve do utorka i to u dvije discipline, odnosno u solfeggiu i glasoviru. Natjecanje u solfeggiu okupilo je 62 natjecatelja iz glazbenih škola iz cijele države, dok je ono u glasoviru okupilo 78 natjecatelja iz regije jug, odnosno učenike glazbenih škola od Dubrovnika do Poreča.

Inače, na ovogodišnjem 49. regionalnom natjecanju, koje se ovisno o disciplini i regiji održava u više gradova, sudjeluje ukupno 30 zadarskih učenika. Naime, na natjecanju koje je otvoreno jučer u Zadru sudjeluje ukupno deset zadarskih učenika, i to jedan učenik koji se natječe u disciplini solfeggio, a devet ih konkurira u disciplini glasovir. Deset zadarskih učenika sudjeluje i na natjecanju u gitari, koje će se 10. ožujka održati u Drnišu, a deset ovdašnjih učenica će 12. ožujka nastupiti na natjecanju u suvremenom plesu koje će se održati Zagrebu.