Osobe koje provode više vremena na suncu i one koje unose više vitamina D zaštićenije su o multiple skleroze, tvrde australski neurolozi.

Do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali podatke 216 osoba starih između 18 i 59 godina koje su imale prvi događaj sa simptomima multiple skleroze. Njihove su podatke usporedili s većim brojem kontrolnih ispitanika (osoba bez simptoma MS-a slične dobi i spola).

Ispitanici su odgovorili na pitanje koliko su se dugo izlagali sunčevim zrakama u različitim razdobljima života, a istraživači su izmjerili u kojoj je mjeri njihova koža oštećena zbog UV zraka te količinu melanina. Krvnom pretragom su također ustanovili razinu sunčevog vitamina svih ispitanika.

Osobe s najviše dokazanog oštećenja kože zbog izloženosti suncu su 60 posto manje skloni razvijanju prve epizode simptoma MS-a nego osobe s manje oštećenja. Ispitanici koji su imali najvišu razinu vitamina D također su u manjoj stopi imali dijagnozu multiple skleroze nego osobe s najmanjom razinom.

I prethodne su studije dokazale kako je MS češći u područjima koja se nalaze dalje od ekvatora, a australsko je istraživanje najnoviji dodatak koji to potvrđuje.

Multipla skleroza je bolest koja se u 70 posto oboljelih pojavljuje između 20. i 40. godine života, i to najčešće između 20. i 30. godine. Bolest je dvaput učestalija u žena nego u muškaraca, no u muškaraca češće ima teži klinički tijek.

Najčešći početni simptomi multiple skleroze su smanjenje vida na jednom oku s popratnim bolom pri pokretanju oka, trnjenje ili gubitak osjeta u pojedinim dijelovima tijela, nespretnost pri rukovanju predmetima i sl., piše portal Ordinacija.hr.