Nakon što je Vrhovni sud RH jučer poništio odluku Županijskog suda u Zadru o izvanrednom produljenju pritvora Elvisu Šopiću (23), ubojici taksiste Igora Ćustića (30), on je sinoć oko 18 sati pušten iz zadarskog zatvora na slobodu gdje će čekati pravomoćnost presude.

Šopiću je, naime, 31. siječnja istekao trogodišnji pritvor nakon čega mu je Vijeće Županijskog suda pritvor produljilo na još devet mjeseci. No kako presuda Županijskog suda kojom je nedavno osuđen na 15 godina zatvora nije pravomoćno potvrđena, Šopić je stekao uvjete za puštanje na slobodu.

Obitelj Ćustić po drugi put u šoku

- Obaviješten sam da je pušten i čak sam se nakratko s njim i vidio, ali ne mogu govoriti o detaljima jer još uvijek nisam dobio pismeni otpravak - rekao je Smiljan Bakočević, Šopićev odvjetnik po službenoj dužnosti.

Ova vijest odjeknula je sinoć poput groma i proširila se Zadrom, no prepričavala se s nevjericom, a stigla je i do obitelji ubijenog taksista Igora Ćustića koja se sinoć okupila u njihovoj obiteljskoj kući u Murvici.

- Samo što mi srce nije stalo kad sam čuo. Ovo je nepojmljivo, sramota za državu i za pravosuđe. Najprije su mu prepolovili kaznu, a sad ga i pustili. Mislim da je netko tu debelo urgirao, a s kojim ciljem, ja ne znam. Cijela moja obitelj je zatečena i šokirana, a otkako se pročulo da je monstrum vani obilaze nas prijatelji i susjedi koji nas u nevjerici i šoku pitaju je li moguće da je to istina - rekao je Pilip Ćustić, otac ubijenog taksista dodavši kako sljedećih dana može jedino očekivati da će ubojica njegova sina pobjeći u Bosnu ili Srbiju i da će cijeli slučaj na tome i završiti.

Kao što je javnosti poznato, mladić iz Raštevića koji je u zadarskom pritvoru proveo nešto više od tri godine u ponovljenom je postupku pred Županijskim sudom nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Sukladno zakonu to je najveća moguća kazna koja se može izreći za ubojstvo, ali i upola manja od prve presude koju mu je isti sudac izrekao u studenom 2009. godine.

Slobodan do pravomoćnosti presude

Naime, nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva, Šopić je tada bio osuđen na 30-godišnju kaznu zbog teškog ubojstva na krajnje podmukao način. Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu njegova odvjetnika po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića vrativši predmet na ponovno suđenje tijekom kojeg je trebalo utvrditi motiv za tako tešku kvalifikaciju. Kako to tužiteljstvo do okončanja dokaznog postupka nije uspjelo učiniti, Šopiću je kazna prepolovljena, a pred sam kraj dokaznog postupka izmijenjeno je i Sudsko vijeće nakon čega mu je, s obzirom da je napunio 23 godine, nastavljeno suđenje kao odraslom. Njegov je odvjetnik po objavi presude najavio žalbu zbog visine kaznene sankcije, ali i zbog toga što je Šopić zbog dugotrajnosti postupka izgubio mogućnost da mu se sudi kao mlađem punoljetniku. Žalbu je najavilo i tužiteljstvo, no do danas Vrhovni sud nije donio pravomoćnu odluku, što je Šopiću omogućilo izlazak na slobodu.