Vodeći njemački katolički teolozi, njih 144, zatražili su temeljite reforme unutar njemačke Katoličke crkve koje bi, između ostalog, rezultirale ukidanjem celibata i dopuštanjem ženskog svećenstva, javljaju njemački mediji.

Prošle je godine je redova njemačke Katoličke crkve istupio rekordan broj vjernika, piše u otvorenom pismu pod nazivom "Crkva 2011. - Prijeko potrebna promjena", koje je dosad potpisalo 144 od oko 400 teologa koliko ih predaje na njemačkim sveučilištima. Stoga, kako se dalje navodi, "2011. mora biti godina promjena za Crkvu".

U pismu se, aludirajući na brojne skandale zbog zlostavljanja štićenika od predstavnika Crkve, navodi da iza Crkve stoji "jedna teška godina", ali da "iza oluje ne bi smjelo slijediti zatišje".

"Crkva mora pravilno interpretirati ove signale i sama izići iz okoštalih struktura kako bi stekla novu životnu snagu i uvjerljivost", piše u pismu.

Teolozi od Crkve traže otvoreniji pristup vjernicima i odustajanje od dosadašnjih strogih normi.

"Samodopadna moralna rigoroznost Crkvi ne stoji dobro", piše u pismu te se nastavlja da "Crkva ne može propovijedati pomirenje s Bogom bez da sama stvori uvjete pomirenja s onima koje je ugrozila: bilo kroz nasilje, kroz uskraćivanja prava ili kroz pretvaranja biblijske poruke mira u jedan rigorozni moral bez milosti".