Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru na još devet mjeseci produžilo je pritvor Elvisu Šopiću (23), nepravomoćno osuđenom na 15 godina zatvora zbog ubojstva taksista Igora Ćustića (30).

Iako je zakonski rok o maksimalnom trajanju pritvora tri godine kada je u pitanju kazneno djelo za koje je izrečena dugotrajna kazna zatvora, a koji je Šopiću istekao prije tri dana, Vijeće je u njegovu slučaju iskoristilo zakonsku mogućnost izvanrednog produženja pritvora na najviše devet mjeseci. Iako nema nikakvih prihoda, niti uvjeta za život na slobodi, Šopić se ipak nadao drugačijoj odluci, a članovima Vijeća je rekao kako želi vani jer ima sina od nepune tri godine kojeg nikada nije vidio.

Kao što je javnosti poznato mladić iz Raštevića u zadarskom pritvoru čeka pravomoćnost presude kojom je u ponovljenom postupku osuđen na 15 godina zatvora. Sukladno zakonu to je najveća moguća kazna koja se može izreći za ubojstvo, ali i upola manja od prve presude koju mu je isti sudac izrekao u studenom 2009. godine.

Naime, nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva Šopić je tada bio osuđen na 30-godišnju kaznu zbog teškog ubojstva na krajnje podmukao način. Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu njegova odvjetnika po službenoj dužnosti Smiljana Bakočevića vrativši predmet na ponovno suđenje tijekom kojeg je trebalo utvrditi motiv za tako tešku kvalifikaciju. Kako to tužiteljstvo do okončanja dokaznog postupka nije uspjelo učiniti, Šopiću je kazna prepolovljena, a pred sam kraj dokaznog postupka izmijenjeno je i Sudsko vijeće nakon čega mu je, s obzirom da je napunio 23 godine, nastavljeno suđenje kao odraslom. Njegov je odvjetnik po objavi presude najavio žalbu zbog visine kaznene sankcije, ali i zbog toga što je Šopić zbog dugotrajnosti postupka izgubio mogućnost da mu se sudi kao mlađem punoljetniku. Žalbu je najavilo i tužiteljstvo, no do danas Vrhovni sud, koji u sljedećih 15 dana treba odlučiti o žalbi na posljednje produljenje pritvora, još uvijek nije donio pravomoćnu odluku.

Šopić je inače, tijekom suđenja priznao zločin, ali se branio da je sačmarica slučajno opalila nakon što su se on i sada pokojni taksist posvađali na nacionalnoj osnovi i naguravali u autu. Ukrcavši mu se prethodno u taksi na zadarskom Autobusnom kolodvoru, Šopić je prema optužnici, 29. siječnja prije tri godine, skraćenom lovačkom puškom koju je skrivao pod jaknom pucao u čelo taksistu nakon što su došli na makadamski put nadomak sela Korlat. Kako bi skrio zločin zapalio je taksi, a karbonizirano tijelo i izgoreni automobil ubrzo su pronađeni uz rub ceste. Dan kasnije pronađen je i Šopić koji je potom policiju odveo do nadvožnjaka u blizini Benkovca gdje je bacio pušku, no nikada nije priznao paljevinu.