S kim će, kada, i kakvu termoelektranu kod Obrovca graditi IGH Jure Radića, u toj tvrtki za sada ne otkrivaju, a o projektu, kako doznajemo, više ne znaju niti u HEP-u, koji se i sam sprema na veliki investicijski ciklus.

Neslužbeno, Radić HEP-u svoj projekt još nije predstavio, no u domaćoj Elektroprivredi, kako službeno odgovaraju, pozdravljaju svaku privatnu investiciju. Podsjetimo, Radić je prije nekoliko dana najavio kako se IGH sprema na investiranje u termoelektranu, sam ili s partnerima, i to u Obrovcu, na prostorima nekadašnje Tvornice glinice. Otkrio je samo kako je IGH suvlasnik projekta TE Obrovac, koja postoji u energetskom i urbanističkom planu Hrvatske, te da s jednom velikom austrijskom tvrtkom dovršava investicijsku studiju. Vrijednost investicije procjenjuje se na oko 300 milijuna eura, zaključio je, ne otkrivajući detalje.

IGH-ov partner u novom, energetskom poslu, bit će President Grupa, podružnica američke off-shore tvrtke Gaillard Worldwide iz Albanyja, u državi New York, koju u Hrvatskoj zastupa Luka Jerić, splitski poduzetnik koji je za "Slobodnu Dalmaciju" potvrdio ulazak u investiciju s IGH.

Zadarska je županija, jedina u Dalmaciji, plinsku elektranu je stavila i u svoj prostorni plan, a u Obrovcu bi se, prema neslužbenim informacijama, gradio kapacitet snage 400 MW.

Sam HEP, u kojem o Radićevoj budućoj elektrani nemaju nikakvih informacija, planira pak gradnju 3,85 milijardi eura vrijednih novih proizvodnih kapaciteta. Riječ je o gradnji novih TE u Plominu i Sisku, nekoliko hidroelektrana na Savi i u Lici, te na dubrovačkom području, kao i o elektrani na biomasu u Velikoj Gorici.