Nakon provedene istrage USKOK je u petak, šest mjeseci od podizanja istražnog naloga, pred Županijskim sudom u Splitu zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela podigao optužnicu protiv Slavka Šare (57), bivšeg načelnika Općine Galovac i još šest osoba.

Šaru, kao prvooptuženoga, USKOK-ovom se optužnicom tereti zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenja službene isprave. Drugooptuženi i trećeoptuženi koje se sumnjiči zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti su Branko Kovač (45), bivši Šarin zamjenik i Petar Burčul (39), općinski vijećnik iz redova HSS-a, dok se ostalih četvoro - bivša tajnica Općine, 27-godišnja Mara Raspović, Filip Nadinić (30), kao i Šarini poslovni partneri Enerko Ivković (40) i Ante Butić (38) terete zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.
Optužnicom obuhvaćeno sedam osoba

Optužnicom se Šare tereti da je kao načelnik Općine Galovac, od 2. siječnja 2008. do 2. siječnja 2009., zajedno s Kovačem, Burčulom, Raspović i Nadinićem, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, sačinio veći broj neistinitih putnih naloga na svoje ime i imena ostalih okrivljenika iako obavljena putovanja nisu bila u službene svrhe.

- Na opisani način su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 71.600 kuna. Također je Šare u navedenom razdoblju u više navrata ostalim okrivljenicima svojim potpisom omogućio isplatu većeg broja putnih naloga, korištenja službenih automobila kao i hotelskih računa u kojima su bili neistiniti podaci budući da nije bilo zakonske osnove za isplatu. Nadalje, Šare se tereti da je sklapao ugovore o izvođenju građevinskih radova s trgovačkim društvima bez prethodnog provođenja postupaka javne nabave kao i da je na raspisanim natječajima javne nabave birao određena trgovačka društva kao najpovoljnije ponuđače iako su ponude drugih poduzeća bile povoljnije - stoji u priopćenju objavljenom u petak na službenim stranicama USKOK-a koji Šaru još tereti da tijekom 2008., kao načelnik Općine, nije ustrojio vođenje poslovnih knjiga kojih je po zakonu bio obvezan voditi, kao ni evidenciju postupaka nabave, zaključenja ugovora o nabavi, putnih naloga i korištenja osobnih automobila u službene svrhe.
- Okrivljenici su na opisani način pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist i tako oštetili tu općinu - navodi USKOK koji je 21. svibnja ove godine Šaru priveo u Istražni zatvor Županijskog suda u Splitu.
Šaru će braniti odvjetnici Zorica i Marinović

Iz revolta zbog odbijanja dopuštenja odlaska na dogovoreni operativni zahvat u Rijeku te osobnog stava da su mu sve namjestili politički oponenti iz redova HDZ-a, Šare je odmah po svom odvjetniku Branimiru Zorici dostavio pismenu ostavku na načelničko mjesto, a potom je i odbio jesti i piti. Stoga je premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje je na nagovor tamošnjih liječnika zbog ozbiljno narušenog zdravlja nakon sedam dana obustavio štrajk glađu. Mjesec i pol kasnije Šare je vraćen u Uskočki pritvor u Split, a nakon što su ispitani svi svjedoci uz jamčevinu od sto tisuća kuna pušten je na slobodu. Uskokovi istražitelji prvotnom su istragom obuhvatili i Branimira Gulana iz Galovca, no u nedostatku dokaza protiv njega, izostavljen je iz daljnjeg postupka.

Slavko Šare u međuvremenu se odazvao na Županijski sud u Zadru gdje se protiv njega pred sutkinjom Enkom Moković vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti, koji je još u tijeku.

Šaru će pred Uskočkim sudom u Splitu, osim već odabranog odvjetnika Branimira Zorice zastupati i poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović.