ŠIBENIK - Hrvatski pravoslavni vjernici, čija je namjera obnoviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu utemeljenu u Zagrebu 1942. godine, uspješno su registrirani! Ured državne uprave u Šibeniku registrirao je Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika (UHPV), ocijenivši njihov zahtjev osnovanim i ovjerio njihov Statut, koji predviđa "organizirano okupljanje hrvatskih pravoslavnih vjernika", a središnji simbol pečata i zastave im je istokračni pravoslavni križ na podlozi u obliku povijesnoga hrvatskog grba.

Ovim službenim rješenjem Udruga hrvatskih pravoslavnih vjernika dobila je status pravne osobe i otvoren put da preraste u vjersku zajednicu.

- Zakon je na našoj strani, uspjeli smo. Imali smo velike pritiske i otpore, iz Vlade RH, ali posebno od Srpske pravoslavne crkve koja je preko Eparhije dalmatinske, sa sjedištem u Šibeniku, izdavala priopćenja da uznemirujemo svećenstvo i pravoslavne Srbe u Hrvatskoj. Ali uspjeli smo, unatoč njihovim pamfletima da imamo "militantni i proustaški karakter".

- Stvarnost je jasna: veliki broj pravoslavaca u Hrvatskoj ne želi da ih se poistovjećuje sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Naš cilj je osnivanje autokefalne crkve u Hrvatskoj, kakve postoje i u Makedoniji i u Crnoj Gori. Crkva u Hrvatskoj treba biti samostalna, imati svog poglavara, a ne biti vezana uz Srpsku pravoslavnu crkvu - rekao je predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika Ivo Matanović.

Dodao je da će službene prostorije imati u Kninu, da će se sredinom mjeseca detaljno predstaviti javnosti, te da imaju značajnu potporu pravoslavaca iz Rusije, Bugarske, Grčke i Rumunjske.

- Samo nas Srpska pravoslavna crkva ne podupire, štoviše, žestoko se protivi našoj inicijativi - zaključio je Matanović.

Masovnije organiziranje i "umrežavanje" hrvatskih pravoslavnih vjernika intenzivno je započelo prije godinu dana, a javnosti su se prvi put obratili u ožujku u Zadru, kada je iguman Jelisej najavio uspostavljanje Hrvatske pravoslavne crkve, neovisne o Beogradu.

- Mi ne osnivamo novu vjersku zajednicu, mi je samo obnavljamo. Hrvatska pravoslavna crkva bit će potpuno neovisna o Beogradu i o bilo komu drugomu i proglašena primarnom i glavnom pravoslavnom crkvom u državi Hrvatskoj. Nespojivo je s hrvatskim suverenitetom da ingerencije nad pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj ima neka druga država - rekao je iguman Jelisej.


‘Militantni i proustaški'

Mi se iskreno nadamo da se ovo udruženje, zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera, neće moći registrirati u nadležnim institucijama današnje Hrvatske - priopćeno je iz Eparhije dalmatinske u ožujku ove godine. Registracija je ipak obavljena prije nekoliko dana, iako je iz Eparhije otvoreno poručeno da je već prilikom objavljivanja web stranice Hrvatske pravoslavne zajednice "postalo izvjesno da se ovo udruženje poistovjećuje i organski povezuje s ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. Hrvatske pravoslavne crkve".

Tada se priopćenjem oglasila i Vladina Komisija za odnose s vjerskim zajednicama, tvrdeći da "neće podupirati nikakva udruženja koja bi zagovarala ideologiju iz vremena NDH". Priopćenje je potpisao ministar kulture i predsjednik Komisije Božo Biškupić.


Episkop Josipoviću: Temelje se na NDH

Episkop dalmatinski Fotije, zbog Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika (UHPV), pismeno se obratio predsjedniku RH Ivi Josipoviću, tražeći, prije nekoliko mjeseci, da svojim autoritetom spriječi registriranje ove udruge.

- Pisali smo predsjedniku Josipoviću s namjerom da mu ukažemo na to kako ova udruga već po zakonima države Hrvatske ne bi mogla biti registrirana, jer u svom programu zagovara negaciju drugog i drugačijeg, te nagovještava destrukciju i nacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Poseban je problem to što se temelji na tekovinama NDH i Ante Pavelića, o čemu njihovi predstavnici otvoreno govore. Ako takva udruga može biti registrirana i time dobiti legitimitet, onda smo u opasnosti da se vratimo u razdoblje Drugog svjetskog rata kada je vladala ideologija krvi i tla, koja je iza sebe ostavila bezbrojne leševe nevinih i apokaliptičnu pustoš - objasnio je za Slobodnu Dalmaciju razloge pisma predsjedniku RH episkop Fotije.

Ispunjeni zakonski uvjeti

U rješenju kojim se odobrava upis Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika (UHPV) u Registar udruga Republike Hrvatske, izdanom u Uredu državne uprave u Šibeniku, navodi se da je zahtjev Udruge osnovan i da su za upis u Registar ispunjeni svi zakonski uvjeti. Ured državne uprave ovjerio je Statut UHVP-a, Udruga je registrirana 11. studenog ove godine i tim je danom stekla svojstvo pravne osobe.

U rješenju, koje potpisuje upr. pravnik Zosja Grguričin, još se navodi da je osnovni sadržaj djelatnosti Udruge, među ostalim, "organizirano okupljanje hrvatskih pravoslavnih vjernika, organiziranje predavanja, seminara i skupova, izdavanje publikacija". Udrugu, prema rješenju, zastupaju Ivo Matanović (predsjednik), Filip Ćorlukić (dopredsjednik) i Stjepan Murgić (generalni tajnik).

Vlada nije upoznata s registracijom

Registriranje Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika u ime Ministarstva kulture RH komentirao nam je tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović:

- Komisija za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH nije upoznata s navedenim tvrdnjama da je Ured državne uprave u Šibeniku registrirao Udrugu hrvatskih pravoslavnih vjernika, osnovanu s namjerom uspostavljanja hrvatske pravoslavne crkve. Isto tako, Komisija nije nadležna u postupku upisa, kako vjerskih zajednica, tako i udruga. Svoj stav i mišljenje o hrvatskoj pravoslavnoj crkvi Komisija je izrekla već više puta.