Želimo da se ne zaboravi ono što je bilo, da naš narod vrednuje žrtve naših poginulih branitelja i da se na taj način uvijek sjetimo tog velikog događaja naše povijesti kada smo obranili svoju zemlju, kada smo dobili slobodu i da tu slobodu i danas želimo sačuvati i da ju znamo vrednovati, te da to prenesemo mlađim generacijama, rekao je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Milivoj Bolobanić na današnjoj konferenciji za ovinare predstavljajući inicijativu "Molitveni hod za domovinu - Koracima nade u istinu", koja će se realizirati 18. studenog, kada se obilježava 19. godišnjica od stradanja u Škabrnji.
 
Cilj događaja je da Škabrnja ne padne u zaborav rekao je don Josip Lenkić, čuvar svetišta sv. Šimuna, te je pojasniokako će događaj započeti molitvom u crkvi sv. Šime, nakon čega će uslijediti hodnja Širokom ulicom, sve do katedrale. Građani su pozvani da u hodnji nose svijeće, a svi koji ne mogu sudjelovati, pozvani su da svijeće zapale na prozorima.

Inicijativa je potekla iz Udruge žene u Domovinskom ratu. Predstavnica Udruge Vesna Matešić istaknula je kako je danas običaj posvećivati vrijeme „spektaklima", a ne pravim vrijednostima.

- Danas su najvažniji spektakli, a bilo bi bolje da barem u ovim danima u tišini promišljamo kako i zašto mi možemo danas živjeti slobodni. Svi se danas trude da živimo što bolje, ali mislim da su uvijek najzaslužniji oni koji su dali ono najsvetije što su imali, a to je život. Oni su bili najvrsniji među nama, i njima je posvećena ta svijeća, rekla je Matešić.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić pozvao je svih da se uključe u ophod gradom sa svijećama u rukama 18. studenog u 17 sati.
U događaju će sudjelovati i braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata. Klaudio Vidajić iz zadarske HVIDR-e istaknuo je danas neraskidivu vezu branitelja i katoličke crkve.
- Bila bi nam velika želja da svjetlost svijeća razbije ovu tamu koja se nadvila nad sve segmente društva, rekao je Vidaić.