Četvero zaposlenika RBA u Osijeku bili su kolateralne žrtve velike prijevare - dobili su otkaze jer je banka smatrala da su pogriješili u proceduri isplate.
Velom tajne i tri godine kasnije ovijena je prijevara u Raiffeisen banci u Osijeku, kada je s računa tvrtke Porr Hrvatska "očišćeno" 12 milijuna kuna.

Zagonetni Nijemac

Adresa na kojoj je devet milijuna kuna i dalje je nepoznanica. Nema traga ni Damiru Žalcu (48), osuđenom na sedam godina zatvora, a još manje se zna o stanovitom Johannesu Mayeru koji se s torbom punom novca išetao iz poslovnice 15. studenoga 2007. Potraga za Mayerom još traje, u suradnji s Njemačkoj jer se jedino pretpostavlja da je on uistinu Nijemac.

Na pravomoćne zatvorske kazne osuđeno je, uz Žalca, još četvero aktera velike pljačke. Mozak "operacije" Leo Đerđ zaradio (30) je sedam godina zatvora, Marija Kneif (51) osuđena je na pet i pol, Đurđica Brkić (51) na jednu te Damir Ivanetić (33) na deset i pol godina iza rešetaka. Đerđ i dvije žene bili su zaposlenici banke. Djelomičnu krivnju priznao je tek Đerđ, tvrdeći da je na sve pristao na Ivanetićev nagovor, u strahu za vlastiti život. Kod njegove vikendice nađena su zakopana tri milijuna kuna. U sudskim spisima nema dokaza o nestalih devet milijuna kuna. Osuđenici su ih dužni vratiti, a banka se može namiriti i ovrhama nad njihovom imovinom. - Svi postupci koje je potrebno provesti od strane RBA su u tijeku te ne možemo iznositi detalje - ne žele u banci govoriti o nadoknadi štete.

Nisu se vratili na posao

Milijunska krađa imala je i kolateralne žrtve. Otkaz je dobilo četvero zaposlenika RBA koji nisu kazneno odgovorni, ali je banka smatrala da su pogriješili u proceduri isplate. Otpušteni su radnici isticali kako su vjerovali kolegama i zato ih nisu provjeravali. Pokrenuli su i spor za povratak na posao, no nikome od njih to još nije uspjelo. Ivona Fišer pravnu je bitku izgubila. - Sve su nam žalbe odbijene. Ivona se još nije zaposlila, svugdje je prati to da je dobila nečastan otkaz - priča njezina odvjetnica Dubravka Pešo. Najviše izgleda za povratak na posao ima Anita Šeregle.

Općinski sud odlučio je da ju RBA mora vratiti na mjesto osobnog bankara i nadoknaditi joj izgubljenu zaradu. Banka je uložila žalbu, a papiri su godinu i pol u ladicama Županijskog suda. Diplomirala je pravo, no jedini posao koji je tada, nakon 11 mjeseci potrage, uspjela naći bio je prodavačica.