Na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izrečene su presude trojici napadača preminuloga učenika Luke Ritza. Postupak protiv prvooptuženog napadača je obustavljen jer se već nalazi u odgojnom zavodu zbog drugog kaznenog djela. Drugooptuženi je osuđen na godinu dana zatvora, a treći je dobio samo odgojne mjere.

Uoči presude majka Luke Ritza izrazila je ogorčenost što obitelj nije obaviještena o izricanju presude tako da nije ni došla na sud. Izrazila je očekivanje da će se zločin kazniti i poslati poruka nasilnicima. Ona je za podne imala prije dogovorenu konferenciju za novinare u Savjetovalištu Luke Ritza.

 

Presuda je trebala biti donesena 7. listopada, no Državno odvjetništvo zatražilo je odgodu presude jer je trebalo izmijeniti činjenično stanje u optužnici zbog nekih promjena. Također, vještaci su se trebali usuglasiti. Naime, zagrebački vještaci dva su puta potvrdili da je za Lukinu smrt kriva prirođena aneurizma, a ne mladići, dok su riječki i splitski vještaci koban ishod stavili njima na teret.

Podsjetimo, Luku Ritza (17) brutalno su pretukla trojica mladića 1. lipnja 2008. na Mostu slobode kod zagrebačkog Bundeka, a umro je dvanaest dana nakon toga.