ZADAR - Članice udruge „Duga" danas su u Gradskoj knjižnici Zadar održale predavanje za roditelje, radnog naziva „Kako s djecom razgovarati o seksualnosti, ljubavi i vezama".

Riječ je o projektu „Mama je mama - Zajedno za bolje", kojega je pokrenula psihologinja Silvija Stanić, predsjednica Udruge „Korak po korak".

U suradnji s istom udrugom projekt je preuzela i zadarska udruga „Duga" s ciljem da kroz niz edukativnih predavanja pripomogne u prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih Zadrana.

- Smatramo da je uloga roditelja iznimno važna pri usvajanju vrijednosti i razvoju odgovornog spolnog ponašanja djece i mladih, no jednako tako svjesni smo kako roditelji pri ovoj temi trebaju pomoć i podršku. Prema našim iskustvima, velik se broj roditelja osjeća nelagodno i pri samoj pomisli da započne razgovor o seksualnosti sa svojom djecom. Često ne znaju kada je i kako primjereno započeti razgovor, a neki se roditelji boje da će otvoreni razgovor njihovu djecu dodatno potaknuti na rani ulazak u spolni život, kazala je u svom predavanju Silvija Stanić.

Osim korisnih savjeta, na predavanju su izneseni neki statistički podaci o spolnosti mladih Hrvata. Tako se, prema nedavno provedenom istraživanju, hrvatski adolescenti u spolne odnose upuštaju u prosijeku sa 16 godina.

Broj poroda i legalno induciranih pobačaja kod adolescentica u zadnjih nekoliko godina pokazuje lagani pad, no brojka od 1788 poroda i 358 pobačaja iz 2008. godine, još uvijek je porazna.

Maloljetničke trudnoće u Zadru nisu prečeste, a prema prikupljenim podacima godišnje se u našem gradu dogodi 6-9 trudnoća, što nije velika brojka u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj.