Porez na budale ili nešto što zbilja funkcionira, pitaju se zasigurno mnogi koji su proteklih dana primili e-mail osobe ili naletjeli na oglas u kojem se na prodaju nude naprave pomoću kojih se mogu obaviti određena hackiranja. Naime, nepoznata osoba na prodaju nudi software pomoću kojega se, navodno, mogu saznati lozinke korisnika popularne društvene mreže Facebook, kao i karticu za probijanje internet zaštite. Za prvo se traži 220 kuna, a za drugo čak 450 kuna. Kako doznajemo, u policiji još nisu upoznati s ovom rabotom, ali sasvim je jasno da se radi o nezakonitim poslovima.

S obzirom na to da hrvatski kazneni zakon još uvijek nije usklađen s nedostižnim tehnološkim napretkom, pogotovo sa sve češćim virtualnim prijevarama i krađama identiteta, ova bi se rabota mogla podvesti pod kazneno djelo prevare. Priključivanje na tuđu internet mrežu moglo bi se pak ocijeniti kao krađa pokretne stvari, jer se, primjerice, telefonski impulsi u hrvatskom zakonu smatraju pokretninom.

No vratimo se na popularni Facebook koji danas izaziva tolike prijepore. Ako ste se ponadali da ćete otkriti kako »provaliti« šifru tuđega profila, moramo reći da to nije tako. Naime, prodavatelj nudi software koji može doznati tek šifru sačuvanu na određeno računalu. Ti se programi popularno zovu »keyloggeri«, a ovo je tek jedan od načina distribucije. Naime, dosta ih se proizvodi kao maliciozni softver te napadaju računala poput virusa, najčešće zapakirani u kakvom filmu ili porno uratku. Ovakvi proizvodi posebice su primamljivi za tinejdžere koji često iz stanova svojih prijatelja posjećuju Facebook, a software bi navodno bio funkcionalan i u internet klubovima.

No mnogi su se mladi naivci već opekli. Upravo na Facebooku osnovana je grupa na kojoj je stajalo objašnjenje kako doznati nečiju šifru za ulazak u tu društvenu mrežu. No radilo se o običnoj prijevari. U želji da zavire u tuđu privatnost, mnogi su učinili ono što je stajalo u uputstvima. Dakle, trebali su poslati e-mail na adresu otvorenu samo zbog ove prijevare, a koja na prvi dojam izgleda donekle službeno (primjerice facebook.ineedhelp@gmail.com) s predmetom »check pass«. U tijelu poruke morali su ostaviti svoju e-mail adresu i svoj password te e-mail adresu osobe kojoj žele »provaliti« na profil.

 

Navodno je nekoliko stotina osoba, uglavnom mladih, nasjelo na ovu podvalu i nasjeda i dan danas, jer na taj način samo otkrivaju svoje podatke nepoznatoj osobi i ostaju bez virtualnog identiteta.

Uz ovu »poslasticu« na crnom tržištu nudi se i nešto što prodavač naziva »USB wireless kartica za probijanje internet zaštite«. Za sitnicu od 450 kuna obećava se da se s tom karticom može osigurati besplatan internet, jer se njome može probiti »WEP internet zaštita«. Dakle, u »prijevodu« kupovinom te kartice možete se »nakačiti« na susjedov internet, ako ima bežični, koji je obično zaštićen lozinkom. S porukom da pakete šalje po cijeloj Hrvatskoj, pa čak »i na otoke«, oglašivač obećava dostavu unutar tri dana, a plaćanje se obavlja po primanju paketa. Naravno, ako je ovaj oglas koji je postavljen i na popularne Google grupe, uopće istinit.

S obzirom na to da se obećava hvatanje signala i na kilometar udaljenosti, oni koji nisu laici na području interneta na ovaj će se oglas samo nasmijati. Niti s ovim se u policiji još nisu susreli, ali i tu se radi o kršenju zakona, a krše ga i onaj koji bi prodavao takvu karticu i onaj tko bi je kupio i koristio. Kad se nazove broj ostavljen kao kontakt za ovu karticu, dobije se tek signal zauzeća.